Remigiusz Rączka na zakończenie lata proponuje sernik na zimno w nietypowej wersji. Zamiast owoców do masy dodaje słodkie, lubiane przez dzieci warzywo. Miłośnicy klasycznych śmietankowych serników na zimno bez dodatków, nie zorientują się po pierwszym kęsie, co to za składnik. Jest on używany jesienią w kuchni na potęgę. A dodatkowo jest już w sklepach.
Co to jest „sernik z bani”?
Kulinarne określenie „bania” znają raczej dojrzałe osoby. A szczególnie mieszkańcy Kujaw i właśnie Śląska - w tym właśnie Remigiusz Rączka, który pochodzi z Wodzisławia Śląskiego. Młodszym „bania” kojarzy się ona raczej z imprezą... W Poznaniu na śląską czy kujawską „banię” mówią za to inaczej - korbol.
To tajemnicze słowo oznacza po prostu dynię. To warzywo w kuchni polskiej wykorzystuje się od lat. Na dawniej należącym do Polski Podolu z niektórych, najsłodszych odmian próbowano nawet robić cukier, zamiennik dla cukru buraczanego.
Jak przygotować dynię na purée do sernika na zimno?
Remigiusz Rączka do sernika na zimno z dyni poleca szczególnie dynię prowansalską. Rozpoznasz ją wśród innych łatwo, bo często ma zieloną skórkę, a przy tym bardzo specyficzny miąższ: intensywnie pomarańczowy, mięsisty, z melonowym (miodowym) posmakiem i o niewielkiej ilości pestek. Taka bania idealnie nadaje się na sernik dyniowy. Możesz wykorzystać również dynię hokkaido. Ją możesz ugotować na purée nawet ze skórką - nie trzeba jej obierać. I również ma mało pestek.
Dynię na pulpę trzeba pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody, uważając, by się nie rozgotowała. Następnie trzeba ją odsączyć z wody. Po zmieleniu na purée pulpa powinna być gęsta, nie wodnista. Nie miksuj jej zbyt długo, by nie była wodnista. Jej konsystencja przełoży się na konsystencję masy serowej na sernik.
Sernik dyniowy wg przepisu Remigiusza Rączki
Składniki (na formę o śr. 20 cm):
- 500 g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 300 g gęstego purée (pulpy) z dyni
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek śmietany kremówki 36%
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 1 łyżka żelatyny
- 300 ml wrzątku
- 1 opakowanie ciemnych ciasteczek z kremem śmietankowym
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj ciasteczka z masłem w robocie na jednolitą konsystencję, odłóż na bok.
- Wymieszaj żelatynę z galaretką i mieszając rózgą, wsypuj po trochu do wrzątku, mieszając do rozpuszczenia, bez grudek.
- Do pulpy dyniowej dodawaj stopniowo galaretkę z żelatyną, jednocześnie mieszając - na gładką masę.
- Przelej pulpę z galaretką do większej miski, dodaj 5 łyżek śmietanki i cukier puder, wymieszaj na jednolitą masę.
- Do masy dodawaj po 1 łyżce mielonego twarogu, jednocześnie cały czas mieszając.
- Wyłóż na spód ciasteczka zmiksowane z masłem, uklepując ręką. Wyrównaj wierzch.
- Wylej na spód pierwszą warstwę masy serowej za pomocą chochelki. Przelej resztę do formy.
- Włóż formę do lodówki na minimum 2 godziny.
















