Jeszcze całkiem niedawno świat zdumiony był makaronem z truskawkami Igi Świątek, a co dopiero powiedziałby na nudle z jabłkami Remigiusza Rączki. I to nie takie zwykłe, bo pieczołowicie, warstwowo ułożone w naczyniu żaroodpornym. Trudno orzec, czy to ciasto, czy też zapiekanka. Ale potrzeba ustalenia adekwatnej nazwy całkowicie traci na znaczeniu już po pierwszym kęsie. Kogo obchodzi terminologia, kiedy pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę? To doskonały hołd dla szarlotki i sposób na szybki, bezproblemowy deser. Cudnie pachnie cynamonem i wanilią. Rączka trochę „ryzykuje", dodając rodzynki, ale grają tu świetnie, a w razie czego łatwo można się ich pozbyć z przepisu.
Nietypowe pomysły na szarlotkę
Choć wielu stwierdzi, że najlepsza jest szarlotka klasyczna, dokładnie taka, jaką piekła babcia, inni lubią poszukiwać nowinek kulinarnych i ciekawych sposobów na odświeżenie cukierniczych klasyków. Do wartych uwagi wariacji należą choćby takie propozycje jak:
- szarlotka bez pieczenia – na biszkoptach, herbatnikach lub krakersach, z masą jabłkową zagęszczoną galaretką (na przykład cytrynową lub pomarańczową) oraz śmietankowym puszkiem na wierzchu. Sprytny pomysł na szybki deser na zimno.
- ryżowa szarlotka – czyli po prostu ryż zapiekany z jabłkami. Dobrze przyrządzony można pokroić w porcje, które mogą z powodzeniem konkurować z kawałkiem ciasta do podwieczorku.
- szarlotka sypana – inaczej leniwa, czyli taka, w której nic się nie miksuje i nie ugniata, tylko umieszcza surowe składniki naprzemiennie w foremce. Zaskakująco skuteczna metoda z użyciem kaszy manny.
- odwrócona szarlotka – inaczej niż przy klasycznej jabłka układa się na dnie foremki, zamiast na szczycie lub w środku masy. W rezultacie powstaje ciasto z apetycznym, równiutkim, karmelowym wierzchem.
Fot. Getty/iStock, manyakotic
Remigiusz Rączka proponuje coś jeszcze bardziej niesamowitego – szarlotkę z makaronu wstążki. Do środka daje prażone jabłka ze słoiczka, co czyni ten deser naprawdę błyskawicznym w przygotowaniu. Na wierzchu znajduje się rumiana kruszonka, więc z daleka nie odróżnisz tego ciasta od klasycznego.
Szarlotka makaronowa Remigiusz Rączki – przepis
Składniki:
- 1 op. makaronu wstążki szerokie
- 2 słoiki prażonych jabłek lub musu
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 150 g masła
- 4 łyżki kaszy manny
- do wysmarowania formy: masło i bułka tarta
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Nie kieruj się jednak czasem podanym na opakowaniu, kluski mają być tylko lekko podgotowane (2–3 minuty), wręcz sparzone, bo w zapiekance jeszcze zmiękną. Zahartuj je w zimnej wodzie i odsącz.
- Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i obsyp bułka tartą.
- Wymieszaj jabłka z rodzynkami, cynamonem, cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Wyłóż na dno naczynia część makaronu. Umieść na nim jabłka. Twórz tak samo kolejne warstwy. Na wierzchu powinny znaleźć się wstążki.
- Posyp ostatnią warstwę kaszą manną, a na wierzch zetrzyj masło. Takie wykończenie będzie imitować kruszonkę. Piecz „szarlotkę" przez 30–40 minut w 180°C, na złoty kolor.
Źródło: youtube.com/@raczkagotuje1081

















