Remigiusz Rączka to bardzo pozytywny człowiek i kucharz z dużym doświadczeniem. Jego przepisy oraz kulinarne triki mogliśmy kiedyś podpatrywać w telewizji, a obecnie - na kanale programu „Rączka Gotuje” na YouTube. W jednym z odcinków znalazłam świetny przepis na tort malinowy z kremem śmietankowym.

Wykonanie jest dość czasochłonne, ale wiadomo, tort to tort, musi pięknie wyglądać i dobrze smakować. Efekt końcowy wart jest każdej minuty, spędzonej na przygotowaniu deseru. Rączka pokazał w swoim filmie, jak osiągnąć to, na czym mi zależało - żeby krem był w punkt słodki, wyjątkowo lekki i puszysty, a zarazem stabilny oraz trwały. W dodatku bez użycia żelatyny. 

Jak zrobić stabilny krem śmietankowy Remigiusza Rączki?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko 3 składników: śmietanki kremówki 36%, serka mascarpone oraz białej czekolady. Serek i śmietana muszą być bardzo zimne - prosto z lodówki. Miskę do ubijania oraz mieszadełka miksera również warto schłodzić w lodówce przez użyciem (co najmniej przez godzinę).

Dzięki mascarpone krem mocniej się ubije, natomiast rozpuszczona, a następnie ostudzona czekolada dodatkowo spotęguje ten efekt. Oba dodatki zawierają bowiem sporą ilość tłuszczu, który, tężejąc, utworzy gęsty krem o stabilnej konsystencji

Przepis Remigiusza Rączki na tort malinowy z kremem śmietankowym

Składniki:

Na biszkopt

  • 10 białek 
  • 10 żółtek 
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 

Na masę malinową

  • 1/2 kg świeżych malin
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka żelatyny w proszku 
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% 

Na krem śmietankowy

  • 2 tabliczki białej czekolady 
  • 600 ml zimnej śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 kg zimnego serka mascarpone (2 opakowania) 

Do nasączenia tortu

  • sok z jednej cytryny

Do dekoracji

  • 200 g wiórków kokosowych (opcjonalnie - ja nie miałam i też wyszło pysznie) 
  • 40-50 dag malin

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy malinowej. Owoce przesmaż z cukrem w garnku o grubym dnie. Kiedy woda nieco odparuje, dodaj żelatynę i zblenduj. Następnie zdejmij z kuchenki, odstaw do ostygnięcia i przejdź do robienia biszkoptu.
  2. Białka ubij na sztywno, dosyp cukier. 
  3. Do ubitych białek kolejno dodawaj żółtka, cały czas ubijając.
  4. Następnie dosyp mąkę i zmiksuj całość. 
  5. Masę wylej na tortownicę (22 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 50 minut do suchego patyczka. 
  6. W tym czasie dokończ robić masę malinową: wyjmij z lodówki kremówkę i ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej ostudzone maliny (tę odparowaną masę z żelatyną) i zmiksuj do połączenia. Wstaw masę do lodówki, żeby się schłodziła. 
  7. Zajmij się kremem śmietankowym. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. 
  8. Ubij kremówkę na sztywno. Dodaj do niej zimny serek mascarpone, ostudzoną czekoladę i zmiksuj, aż uzyskasz gładki krem. Wstaw go na godzinę do lodówki, żeby stężał. 
  9. Upieczony biszkopt przekrój na 2 części wzdłuż. Nasącz oba blaty sokiem z cytryny.
  10. Na spód z biszkoptu wyłóż masę malinową, następnie przykryj drugim blatem i wyłóż na niego krem śmietankowy z lodówki. Rozłóż krem na górę ciasta oraz na boki. 
  11. Na koniec obsyp tort wiórkami kokosowymi, jeśli ich używasz, i udekoruj malinami. 

Gotowy tort wstaw na co najmniej 1/2 godziny przed podaniem do lodówki, żeby dodatkowo się schłodził. Smacznego!

Źródło przepisu: www.youtube.com/@raczkagotuje1081