Remigiusz Rączka to bardzo pozytywny człowiek i kucharz z dużym doświadczeniem. Jego przepisy oraz kulinarne triki mogliśmy kiedyś podpatrywać w telewizji, a obecnie - na kanale programu „Rączka Gotuje” na YouTube. W jednym z odcinków znalazłam świetny przepis na tort malinowy z kremem śmietankowym.
Wykonanie jest dość czasochłonne, ale wiadomo, tort to tort, musi pięknie wyglądać i dobrze smakować. Efekt końcowy wart jest każdej minuty, spędzonej na przygotowaniu deseru. Rączka pokazał w swoim filmie, jak osiągnąć to, na czym mi zależało - żeby krem był w punkt słodki, wyjątkowo lekki i puszysty, a zarazem stabilny oraz trwały. W dodatku bez użycia żelatyny.
Jak zrobić stabilny krem śmietankowy Remigiusza Rączki?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko 3 składników: śmietanki kremówki 36%, serka mascarpone oraz białej czekolady. Serek i śmietana muszą być bardzo zimne - prosto z lodówki. Miskę do ubijania oraz mieszadełka miksera również warto schłodzić w lodówce przez użyciem (co najmniej przez godzinę).
Dzięki mascarpone krem mocniej się ubije, natomiast rozpuszczona, a następnie ostudzona czekolada dodatkowo spotęguje ten efekt. Oba dodatki zawierają bowiem sporą ilość tłuszczu, który, tężejąc, utworzy gęsty krem o stabilnej konsystencji.
Przepis Remigiusza Rączki na tort malinowy z kremem śmietankowym
Składniki:
Na biszkopt
- 10 białek
- 10 żółtek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
Na masę malinową
- 1/2 kg świeżych malin
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka żelatyny w proszku
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
Na krem śmietankowy
- 2 tabliczki białej czekolady
- 600 ml zimnej śmietanki kremówki 36%
- 1/2 kg zimnego serka mascarpone (2 opakowania)
Do nasączenia tortu
- sok z jednej cytryny
Do dekoracji
- 200 g wiórków kokosowych (opcjonalnie - ja nie miałam i też wyszło pysznie)
- 40-50 dag malin
Sposób przygotowania:
- Zacznij od masy malinowej. Owoce przesmaż z cukrem w garnku o grubym dnie. Kiedy woda nieco odparuje, dodaj żelatynę i zblenduj. Następnie zdejmij z kuchenki, odstaw do ostygnięcia i przejdź do robienia biszkoptu.
- Białka ubij na sztywno, dosyp cukier.
- Do ubitych białek kolejno dodawaj żółtka, cały czas ubijając.
- Następnie dosyp mąkę i zmiksuj całość.
- Masę wylej na tortownicę (22 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piecz ok. 50 minut do suchego patyczka.
- W tym czasie dokończ robić masę malinową: wyjmij z lodówki kremówkę i ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej ostudzone maliny (tę odparowaną masę z żelatyną) i zmiksuj do połączenia. Wstaw masę do lodówki, żeby się schłodziła.
- Zajmij się kremem śmietankowym. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
- Ubij kremówkę na sztywno. Dodaj do niej zimny serek mascarpone, ostudzoną czekoladę i zmiksuj, aż uzyskasz gładki krem. Wstaw go na godzinę do lodówki, żeby stężał.
- Upieczony biszkopt przekrój na 2 części wzdłuż. Nasącz oba blaty sokiem z cytryny.
- Na spód z biszkoptu wyłóż masę malinową, następnie przykryj drugim blatem i wyłóż na niego krem śmietankowy z lodówki. Rozłóż krem na górę ciasta oraz na boki.
- Na koniec obsyp tort wiórkami kokosowymi, jeśli ich używasz, i udekoruj malinami.
Gotowy tort wstaw na co najmniej 1/2 godziny przed podaniem do lodówki, żeby dodatkowo się schłodził. Smacznego!
Źródło przepisu: www.youtube.com/@raczkagotuje1081
















