Maślane ciasto z sera białego nie dość, że jest bardzo proste do przygotowania, to smakuje genialnie. Po upieczeniu staje się chrupiące, kruche i delikatne. Świetnie komponuje się z dodatkiem jesiennych owoców. A do tego robi się je błyskawicznie. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i od razu można zabrać się za wałkowanie. Nie trzeba chłodzić ciasta w lodówce, ani czekać, aż wyrośnie (jak to jest przy rogalikach drożdżowych), a efekt i tak zachwyca każdego, kto ich spróbuje. Te rogaliki twarogowe są hitem w moim domu, robiłam je już tyle razy, że przepis znam niemal na pamięć.
Jesienne owoce do rogalików
Przyznam ci się, że te rogaliki robiłam nieraz bez żadnych dodatków. Samo ciasto jest tak pyszne po upieczeniu, że nadzienie nie jest tu konieczne. Jednak moje dzieci uwielbiają je z dodatkiem jabłek. Obieram owoce i kroję drobno, mieszam z cukrem waniliowym i tak przygotowane wykładam na serowe ciasto. Pamiętaj, aby jabłka dość drobno pokroić, inaczej może być trudno zawinąć je w ciasto. Sprawdzi się w tym przepisie każda odmiana jabłek, zarówno słodkie lobo, jak i kwaśna szara reneta. Owoce po upieczeniu są mięciutkie, słodkie i bardzo delikatne. Idealnie komponują się z maślano-serowym ciastem. Jeśli nie masz jabłek, możesz zamienić je na twarde gruszki, nektarynki lub brzoskwinie (wciąż jeszcze są dostępne w sklepach w przystępnych cenach).
Adobe Stock, beornbjorn
Przepis na twarogowe rogaliki z jabłkami
Składniki na ciasto:
- 250 g mielonego twarogu (lub sera z wiaderka)
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- białko jajka
- cukier puder do posypania
- cukier kryształ do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki i wymieszaj dokładnie z cukrem waniliowym. Odstaw je na czas przygotowania ciasta.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz rozgnieciony ser i żółtko (możesz też wykorzystać ser z wiaderka, ale wybierz gęsty).
- Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Jeśli będzie się kleić, dodaj łyżkę-dwie mąki więcej.
- Podziel ciasto serowe na 4 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i pokrój na 8 trójkątów (jak pizzę). U podstawy każdego trójkąta połóż kawałki jabłek i zwiń całość w rogalika.
- Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym białkiem i obtocz w cukrze krysztale (z wierzchu).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
- Upieczone udekoruj cukrem pudrem.
















