Kiedy pierwszy raz usłyszałam te trik na idealne ciasto drożdżowe, a było to akurat przy okazji smażenia pączków, nie mogłam uwierzyć. Przecież ten składnik ma się nijak do słodkich wypieków. A jednak, warzywo, które jest naszą narodową dumą, po raz kolejny ratuje przepis. Jego miłośnicy nie będą zdziwieni – wszystko wydaje się być lepsze ze skromnym, ale jakże wszechstronnym kartoflem. Sprawdź, jakie cuda potrafi zdziałać w cieście drożdżowym i jak go wcielić do receptury. 

Co dodać do ciasta drożdżowego, żeby było wilgotne i puszyste?

Popularne w Polsce ciasto pod owoce (i nie tylko) zawdzięcza swoją pulchność przede wszystkim drożdżom. Ale żeby mogły działać jak należy, potrzebne są im odpowiednie warunki i konkretne towarzystwo. Czyli ciepło oraz składniki, które je karmią, na czele z mąką i cukrem. To wie prawie każdy. A co sprawia, że ciasto drożdżowe jest przyjemnie wilgotne i nie wysycha na wiór od razu na drugi dzień? Zazwyczaj to kwestia tłuszczu – oleju lub masła, które dodaje się pod sam koniec wyrabiania. 

Ziemniaki, które są tutaj cichym bohaterem, załatwiają tak naprawdę dwie sprawy naraz. Dzięki nim ciasto pięknie rośnie, bo zawarta w nich skrobia dodatkowo karmi drożdże, usprawnia i przyspiesza cały proces. A do tego działają jak gąbka – chłoną wilgoć i ją zatrzymują. Dlatego taki placek długo zachowuje świeżość, a każdy kęs rozpływa się w ustach, jakby prosta drożdżówka chciała dorównać maślanym biszkoptom. 

Jak zrobić ziemniaczane ciasto drożdżowe?

Receptura nie będzie się dużo różnić od tej, którą znasz. Są tu wszystkie standardowe składniki, takie jak jajka, mąka, masło, cukier i mleko. A oprócz tego ziemniaki – dodatek może śmieszny, ale robi ogromną różnice. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować. A mianowicie ugotować do miękkości w nieosolonym wrzątku. Najlepiej sprawdzą się kartofle typu B, czyli średnio mączyste. Potem należy je dokładnie rozgnieść. Dobrze jest w tym celu użyć praski. Nie powinny zostać żadne grudki. Zanim dodasz ziemniaki do ciasta, wystudź je do temperatury pokojowej. Mogą być jeszcze odrobinę ciepłe, tak jak inne składniki na drożdżowe ciasto. Oto przykładowe proporcje:

  • 50 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 200 g ugotowanych ziemniaków

Przygotuj zaczyn z drożdży, mleka i łyżki cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Potem dodaj do niego żółtka, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, mąkę i pozostały cukier. Zacznij wyrabiać. Kiedy składniki się wstępnie połączą, dodaj roztopione masło. Zagnieć na gładkie, jednolite ciasto. Odłóż do wyrośnięcia na minimum godzinę. Dalej postępuj jak ze standardowym drożdżowym. Umieść w formie, dodaj ulubione owoce, może kruszonkę i piecz przez około 30 minut w 200°C

ciasto drożdzowe ziemniaczane - wyrastanieFot. Getty/iStock, Ann_Zhuravleva