Obiadowa sałatka z buraków to klasyk, który każdy z nas potrafi przygotować. Jeśli jednak chcesz, aby smakowała niecodziennie, z nowoczesnym twistem, to wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz podkręca jej smak 2 łyżkami dodatku. Dzięki niemu wychodzi bardzo wyrazista, słodko-kwaśna, aromatyczna. Genialna do obiadu z mięsem w roli głównej lub jako lekka kolacja czy samodzielne danie. Przepis na nią jest bardzo prosty i zrobisz go w kilka minut (szczególnie jeśli masz już ugotowane lub upieczone buraki). 

2 łyżki dodatku, które podbijają smak sałatki z buraków

Tomasz Strzelczyk doprawia sałatkę z buraków niecodziennym dodatkiem. Zamiast majonezu czy jogurtu naturalnego (które bardzo często są dodawane) wlewa do niej 2 łyżki octu balsamicznego. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że ocet nie pasuje do buraków, to prawda jest zgoła inna. Jego słodko-kwaśny smak świetnie współgra z czerwonymi buraczkami. Takie połączenie często znajdziesz w carpaccio z buraków lub marynacie do tego warzywa. Jeśli do tej pory omijałaś go w sklepie, to polecam go wypróbować. Podkręca on smak wszystkich sałatek i surówek, świetnie nadaje się do marynowania warzyw i mięsa, a także do wszelkiego rodzaju dressingu. Nie polecam pomijać tego składnika, bo całkowicie zmieni się smak sałatki. 

Przepis na sałatkę z buraków Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 duże jabłko
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyj, osusz i zawiń w folię (nie obieraj ich). Ułóż je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem i piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni (ok. 40-50 minut). Możesz je również ugotować tradycyjnie w garnku z wodą, ale pieczone są słodsze (warto upiec je przy okazji przygotowywania jakiejś innej potrawy).
  2. Upieczone buraki ostudź (możesz też upiec je poprzedniego dnia) i obierz ze skórki.
  3. Zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
  4. Jabłko zetrzyj razem ze skórką do buraków. Wybierz twarde i lekko kwaskowe.
  5. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do miski.
  6. Ogórki pokrój w plasterki dodaj do sałatki.
  7. Na koniec wkrój świeży, umyty koperek. Posiekaj go drobniutko. Wymieszaj całość.
  8. Następnie zrób sos. Do miski wlej oliwę, dodaj miód oraz ocet balsamiczny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki, aż do połączenia.
  9. Sosem polej sałatkę z buraczków. Odstaw ją na pół godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się przegryzły. 

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (Facebook).