Obiadowa sałatka z buraków to klasyk, który każdy z nas potrafi przygotować. Jeśli jednak chcesz, aby smakowała niecodziennie, z nowoczesnym twistem, to wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz podkręca jej smak 2 łyżkami dodatku. Dzięki niemu wychodzi bardzo wyrazista, słodko-kwaśna, aromatyczna. Genialna do obiadu z mięsem w roli głównej lub jako lekka kolacja czy samodzielne danie. Przepis na nią jest bardzo prosty i zrobisz go w kilka minut (szczególnie jeśli masz już ugotowane lub upieczone buraki).
2 łyżki dodatku, które podbijają smak sałatki z buraków
Tomasz Strzelczyk doprawia sałatkę z buraków niecodziennym dodatkiem. Zamiast majonezu czy jogurtu naturalnego (które bardzo często są dodawane) wlewa do niej 2 łyżki octu balsamicznego. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że ocet nie pasuje do buraków, to prawda jest zgoła inna. Jego słodko-kwaśny smak świetnie współgra z czerwonymi buraczkami. Takie połączenie często znajdziesz w carpaccio z buraków lub marynacie do tego warzywa. Jeśli do tej pory omijałaś go w sklepie, to polecam go wypróbować. Podkręca on smak wszystkich sałatek i surówek, świetnie nadaje się do marynowania warzyw i mięsa, a także do wszelkiego rodzaju dressingu. Nie polecam pomijać tego składnika, bo całkowicie zmieni się smak sałatki.
Przepis na sałatkę z buraków Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2 duże buraki
- 1/2 dużej cebuli
- 1 duże jabłko
- 4 ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraki umyj, osusz i zawiń w folię (nie obieraj ich). Ułóż je na blaszce piekarnika wyłożonej papierem i piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni (ok. 40-50 minut). Możesz je również ugotować tradycyjnie w garnku z wodą, ale pieczone są słodsze (warto upiec je przy okazji przygotowywania jakiejś innej potrawy).
- Upieczone buraki ostudź (możesz też upiec je poprzedniego dnia) i obierz ze skórki.
- Zetrzyj je na grubych oczkach tarki.
- Jabłko zetrzyj razem ze skórką do buraków. Wybierz twarde i lekko kwaskowe.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do miski.
- Ogórki pokrój w plasterki dodaj do sałatki.
- Na koniec wkrój świeży, umyty koperek. Posiekaj go drobniutko. Wymieszaj całość.
- Następnie zrób sos. Do miski wlej oliwę, dodaj miód oraz ocet balsamiczny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki, aż do połączenia.
- Sosem polej sałatkę z buraczków. Odstaw ją na pół godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się przegryzły.
Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA (Facebook).
















