Schab wieprzowy to niezwykle delikatne mięso, które nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, dlatego źle przygotowane szybko staje się suche jak wiór. Kluczem do uzyskania miękkiego i soczystego schabu jest odpowiednia zalewa. Zamiast mleka czy marynaty moczę go w zwykłej czarnej herbacie, dzięki czemu zyskuje niesamowity kolor i aromat. Jest miękki, delikatny, a przede wszystkim soczysty jak nigdy.
Soczysty schab w herbacie
Schab w herbacie na pewno zaskoczy cię smakiem. Choć przepis nie zawiera wielu przypraw, to te, które są podane, zapewnią, że mięso wyjdzie delikatne, soczyste i kruche. Jednak nie martw się, herbaciany smak jest jedynie delikatnie wyczuwalny. Schab zyskuje lekko dymny, wędzony aromat (to zasługa mocnego naparu) oraz piękny brązowy kolor, który po upieczeniu mięsa jest jeszcze bardziej wyraźny. Garbniki zawarte w herbacie działają jak klasyczna marynata, zmiękczając włókna mięsa. To dlatego schab moczony w tym naparze jest niezwykle soczysty i kruchy.
Inne pomysły na marynowanie schabu znajdziesz na naszym kanale nadawczym. Zobacz, ile inspiracji czeka tam na ciebie.
Jakiej herbaty użyć do schabu?
Najlepszym wyborem będzie czarna herbata typu earl grey. Ważne, by nie używać herbat owocowych, które nie pasują do smaku mięsa. Nie sprawdzi się tu również herbata zielona, która długo parzona może stać się gorzka i nieco trawiasta. Poza tym zawiera ona mniej garbników niż czarna herbata, więc może nie zmiękczyć właściwie schabu.
Zamiast herbaty w torebkach możesz użyć sypanej lub liściastej. Obie sprawdzą się w zalewie, jednak do nacierania mięsa najlepsza będzie sypana.
Przepis na schab w herbacie
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody
- 10 torebek czarnej herbaty
- 6 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj 4 torebki czarnej herbaty, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Zagotuj całość.
- Zdejmij z ognia i dodaj do zalewy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostudź całość (wyjmij torebki). Do chłodnej zalewy włóż schab. Przykryj go szczelnie i włóż do lodówki na całą noc (jeśli masz czas, możesz marynować mięso w herbacie nawet przez 24 godziny).
- Następnego dnia wyjmij schab z herbaty, osusz i włóż do naczynia żaroodpornego. Natrzyj go solą, pieprzem oraz pozostałą herbatą (wysyp ją z torebek).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i dopiekaj kolejne 40 minut. Po upieczeniu pozostaw schab na 15 minut w zamkniętym piekarniku.
- Po tym czasie możesz go kroić i podawać.
















