Ziemniaczane haluszki regularnie goszczą na moim stole, odkąd kilka lat temu udało mi się wyprosić przepis podczas wakacji w polskich górach. Nasza gospodyni zaserwowała nam wtedy tak aksamitne i mięciutkie kluseczki, że dosłownie błagałam ją o dokładną listę składników. Od tamtej pory sięgam po zniszczony karteluszek niemal co tydzień. Znam już przepis praktycznie na pamięć, ale zawsze wolę się upewnić, co zanotowała kiedyś gaździna, aby na pewno się nie pomylić.

Przepis na scykane kluseczki z Podhala

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g sera (najlepiej góralskiej bryndzy)
  • dodatki: np. boczek, natka i cebula

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Potem zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  2. Ziemniaki ścieraj bezpośrednio do miski. Nie pozbywaj się płynu wyciekającego z ziemniaków, jak to się robi zwyczajowo przy plackach ziemniaczanych. Tutaj nada masie na kluski odpowiedniej konsystencji.
  3. Do startych ziemniaków dodaj mąkę i sól.
  4. Wymieszaj całość łyżką.
  5. W garnku zagotuj osoloną wodę. 
  6. Gdy woda zacznie wrzeć, formuj kluseczki przez tzw. scykanie. Polega ono na nabieraniu malutkich porcji masy łyżką (a nawet łyżeczką) i dodawanie do garnka z wrzątkiem.
  7. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyławiaj je łyżką cedzakową. 
  8. Gdy wszystkie kluski będą ugotowane, opłucz je lodowatą wodą i odcedź.
  9. Przygotowane kluseczki przełóż do garnka (bez wody).
  10. Haluszki w garnku posyp bryndzą, zalej odrobiną mleka. Powolutku podgrzewaj, żeby mleko i ser roztopiły się, tworząc aksamitny sos na kluskach.
  11. Gdy kluseczki będą w całości oblepione mleczno-serową masą, możesz przekładać je na talerze.
  12. Gotowe haluszki podawaj z dodatkami, np. skwarkami z boczku i cebuli. Na wierzch przyda się też nutka zieleniny, np. posiekanej natki.

Jak podawać scykane kluseczki?

Te kluski wraz z dodatkami mogą z powodzeniem stanowić samodzielne danie - są naprawdę sycące i apetyczne. W wielu góralskich restauracjach są też serwowane jako dodatek do innej potrawy. Świetnie pasują do mięs - np. do kotleta schabowego albo duszonej karkówki, a także do poporcjowanego mięsiwa w formie gulaszu czy innej potrawki. Mój mąż uwielbia te kluseczki z żeberkami i zasmażaną kapustą. Śmiejemy się wtedy, że to chyba najbardziej ekskluzywny obiad w naszym domu - ewidentnie zarezerwowany na specjalne okazje.

Jeśli masz możliwość kupić oscypek (co nie jest trudne, bo tradycyjne sery są teraz powszechnie dostępne w marketach), dodaj go do dania. Potraktuj haluszki jak pyszne kopytka czy kluski śląskie. Wytaplaj je w apetycznym sosie i dołóż domownikom na talerze solidną porcję ulubionej surówki. Z pewnością cała rodzina z apetytem zje (a potem poprosi o kolejną dokładkę).

Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji na pyszne dania z ziemniaków, koniecznie zerknij na nasz kanał na Messengerze. Regularnie zamieszczamy tam smakowite pomysły, które możesz odtworzyć w zaciszu swojej kuchni.