Sezon na botwinkę trwa krótko. Najpopularniejszymi przepisami z tymi młodymi buraczkami są zupa botwinka i chłodnik. Okazuje się jednak, że to tylko początek możliwości, bo z tego sezonowego składnika można też zrobić wiele innych pyszności. Botwina świetnie sprawdzi się między innymi jako chrupiący dodatek do sałatek lub baza na genialne domowe pesto. Możemy też przerobić ją na smaczny farsz, którym wypełnimy ciasto na naleśniki, pierogi czy kruchą tartę na słono.

Botwinka - właściwości

W każdym pęczku młodych buraczków znajduje się żelazo, potas, magnez, wapń, cynk i selen, a także witaminy A, C, K, E oraz te z grupy B. Oprócz tego botwinka jest też bogata w antyoksydanty, a także luteinę i rutynę. Taki skład sprawia, że jedzenie botwinki przynosi mnóstwo korzyści całemu organizmowi. Dlatego warto korzystać z jej dobrodziejstwa nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Wystarczy zamknąć ją w słoiku i sięgać, gdy tylko masz na nią ochotę.

Botwinka do słoików - przepis

Z tego przepisu uzyskasz ok 8 słoików o pojemności 450 ml. Możesz też zrobić 4 słoiki litrowe. Składników jest minimum, a smak i aromat po otwarciu słoiczka bezcenny. Przygotuj:

  • 4 pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 główka czosnku

na zalewę:

  • 1,5 l wody
  • 1,5 płaskiej łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • oliwa

Wykonanie:

  1. Przygotuj zalewę. Wodę, sól cukier i ocet zagotuj w garnku. Pozostaw do przestygnięcia.
  2. Liście botwinki umyj dokładnie i pokrój razem z łodyżkami.
  3. Buraczki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  4. Koperek posiekaj.
  5. Przygotuj słoiki, dobrze je wymyj i wyparz.
  6. Do każdego słoika wkładaj kolejno warstwami tarte buraki, pocięte liście z łodyżkami, a na górze garść koperku i przekrojone na pół 1-2 ząbki czosnku. Na sam koniec do każdego słoika dolej 1-2 łyżki oliwy.
  7. Przygotowaną zalewą zalej botwinkę w słoikach. Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj 20 minut. Tak przygotowana botwinka wytrzyma w słoiki nawet 1 rok.

Gdzie kupić i jak przechowywać botwinę?

Botwinę kupisz najłatwiej w sezonie wiosennym, od marca do czerwca, głównie na targach i u rolników. W supermarketach pojawia się rzadziej i szybko więdnie. Przechowuj ją w lodówce, zawiniętą w wilgotny papier lub ściereczkę – wytrzyma 2–3 dni. Kupując botwinę, zwracaj uwagę na świeżość. Liście powinny być sprężyste, nieprzywiędłe, a buraczki – jędrne i błyszczące. Jeśli znajdziesz lekko zwiędłą, da się ją jeszcze odratować, zanurzając na chwilę w zimnej wodzie.

Co można zrobić z botwinki ze słoika?

Na bazie botwinki ze słoika możemy przygotować nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także sałatkę czy tartę. Poniżej kilka pysznych propozycji na szybkie dania z botwinki: