Serników jest nieskończenie wiele. Klasyka bazuje na trzykrotnie mielonym twarogu i dla wielu to właśnie on jest numerem jeden. Alternatywą jest ser z wiaderka, który od lat budzi emocje, zupełnie jak coroczny spór o majonez. Spora część gotowych serów ma kiepski skład z dodatkami, cukrem i zagęstnikami. Na szczęście są też takie, które składają się wyłącznie ze zmielonego twarogu. I właśnie po taki ser z wiaderka warto sięgnąć. Zrób spektakularny sernik zebra. Dwukolorowy, efektowny i z charakterystycznym wzorem, który przyszykujesz bez żadnych tajemnych sztuczek i dodatkowych sprzętów.
Jak zrobić ciasto „zebrę” z sera z wiaderka? Praktyczne wskazówki
Zanim zaczniesz, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tortownicę o średnicy między 22 a 25 cm, wyłóż dno papierem do pieczenia, zapnij rant i odetnij nadmiar.
Do przygotowania tego ciasta mikser czy robot planetarny nie jest niezbędny. Wystarczy stara dobra rózga kuchenna. Jeśli jednak wolisz wykorzystać swój sprzęt, miksuj ciasto krótko i na wolnych obrotach, jedynie do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wzorek na cieście uzyskasz w bardzo prosty sposób. Wystarczy wykładać łyżką naprzemiennie masy w 2 kolorach, zawsze na sam środek. Masa rozleje się w tortownicy, a podczas pieczenia zamieni się w upragniony wzór. Nie musi być perfekcyjny. Zebra również nie ma idealnie symetrycznych pasków.
Dla efektu (i tego, by ciasto nie opadło) bardzo ważne jest też, by piec sernik zebra w 3 etapach: niemal 2 godziny klasycznie, w niskiej temperaturze, następnie ciasto powinno przez 30 minut „dojść” w wyłączonym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Dopiero po upływie tego czasu można uchylić drzwiczki i lekko przestudzić, a następnie wyjąć na blat i wystudzić już całkowicie. Ważny jest też etap schładzania w lodówce już po wystudzeniu. Temperatura ma spadać stopniowo, jej nagłe i duże zmiany są niewskazane.
Przepis na sernik zebra bez miksera
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g masła
- 5 jajek
- 170 g cukru
- 1 małe opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g)
- 1 małe opakowanie budyniu czekoladowego (40 g)
- 50 g kakao
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C, ustaw tryb góra-dół.
- Masło rozpuść w rondelku, aż będzie płynne, odłóż do lekkiego przestudzenia.
- Do dużej miski przełóż ser, dodaj jajka, wlej masło, wsyp cukier oraz budyń waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub krótko zmiksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka.
- Mniejszą część masy przelej do drugiej miski. Wsyp do niej budyń czekoladowy i kakao, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj – masa musi być jednolita.
- Na środek tortownicy wlej 2 łyżki masy waniliowej, potem 2 łyżki czekoladowej. Nakładaj je naprzemiennie zawsze w to samo miejsce, aż wykorzystasz obie masy.
- Wstaw formę na środkową półkę piekarnika i piecz przez godzinę i 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj drzwiczek.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku na 30 minut, nadal niczego nie uchylając. Następnie lekko otwórz drzwiczki i odczekaj jeszcze 10 minut.
- Wyjmij ciasto, odstaw do całkowitego wystudzenia, a potem schłodź je w lodówce przez kilka godzin. Masa się ustabilizuje i będzie idealnie kremowa.
Z czym podać sernik zebra?
Traktuj go jak każdy inny sernik. Dodatki dobierz według własnego gustu. Możesz:
- oprószyć wierzch cukrem pudrem
- polać polewą czekoladową albo sosem karmelowym
- posypać wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzechami (np. włoskimi, pekanami, pistacjami lub ziemnymi)
- zetrzeć czekoladę lub użyć kolorowych ozdób cukierniczych (np. posypek)
- udekorować domowym lukrem z kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową
- dodać na wierzch rodzynki, żurawinę albo suszone, niesiarkowane morele
















