Serników jest nieskończenie wiele. Klasyka bazuje na trzykrotnie mielonym twarogu i dla wielu to właśnie on jest numerem jeden. Alternatywą jest ser z wiaderka, który od lat budzi emocje, zupełnie jak coroczny spór o majonez. Spora część gotowych serów ma kiepski skład z dodatkami, cukrem i zagęstnikami. Na szczęście są też takie, które składają się wyłącznie ze zmielonego twarogu. I właśnie po taki ser z wiaderka warto sięgnąć. Zrób spektakularny sernik zebra. Dwukolorowy, efektowny i z charakterystycznym wzorem, który przyszykujesz bez żadnych tajemnych sztuczek i dodatkowych sprzętów.

Jak zrobić ciasto „zebrę” z sera z wiaderka? Praktyczne wskazówki

Zanim zaczniesz, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj tortownicę o średnicy między 22 a 25 cm, wyłóż dno papierem do pieczenia, zapnij rant i odetnij nadmiar. 

Do przygotowania tego ciasta mikser czy robot planetarny nie jest niezbędny. Wystarczy stara dobra rózga kuchenna. Jeśli jednak wolisz wykorzystać swój sprzęt, miksuj ciasto krótko i na wolnych obrotach, jedynie do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Wzorek na cieście uzyskasz w bardzo prosty sposób. Wystarczy wykładać łyżką naprzemiennie masy w 2 kolorach, zawsze na sam środek. Masa rozleje się w tortownicy, a podczas pieczenia zamieni się w upragniony wzór. Nie musi być perfekcyjny. Zebra również nie ma idealnie symetrycznych pasków. 

Dla efektu (i tego, by ciasto nie opadło) bardzo ważne jest też, by piec sernik zebra w 3 etapach: niemal 2 godziny klasycznie, w niskiej temperaturze, następnie ciasto powinno przez 30 minut „dojść” w wyłączonym piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Dopiero po upływie tego czasu można uchylić drzwiczki i lekko przestudzić, a następnie wyjąć na blat i wystudzić już całkowicie. Ważny jest też etap schładzania w lodówce już po wystudzeniu. Temperatura ma spadać stopniowo, jej nagłe i duże zmiany są niewskazane.

Przepis na sernik zebra bez miksera

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 170 g cukru
  • 1 małe opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g)
  • 1 małe opakowanie budyniu czekoladowego (40 g)
  • 50 g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C, ustaw tryb góra-dół.
  2. Masło rozpuść w rondelku, aż będzie płynne, odłóż do lekkiego przestudzenia.
  3. Do dużej miski przełóż ser, dodaj jajka, wlej masło, wsyp cukier oraz budyń waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub krótko zmiksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka.
  4. Mniejszą część masy przelej do drugiej miski. Wsyp do niej budyń czekoladowy i kakao, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj – masa musi być jednolita.
  5. Na środek tortownicy wlej 2 łyżki masy waniliowej, potem 2 łyżki czekoladowej. Nakładaj je naprzemiennie zawsze w to samo miejsce, aż wykorzystasz obie masy.
  6. Wstaw formę na środkową półkę piekarnika i piecz przez godzinę i 50 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj drzwiczek.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku na 30 minut, nadal niczego nie uchylając. Następnie lekko otwórz drzwiczki i odczekaj jeszcze 10 minut.
  8. Wyjmij ciasto, odstaw do całkowitego wystudzenia, a potem schłodź je w lodówce przez kilka godzin. Masa się ustabilizuje i będzie idealnie kremowa.

Z czym podać sernik zebra?

Traktuj go jak każdy inny sernik. Dodatki dobierz według własnego gustu. Możesz:

  • oprószyć wierzch cukrem pudrem
  • polać polewą czekoladową albo sosem karmelowym
  • posypać wiórkami kokosowymi lub siekanymi orzechami (np. włoskimi, pekanami, pistacjami lub ziemnymi)
  • zetrzeć czekoladę lub użyć kolorowych ozdób cukierniczych (np. posypek)
  • udekorować domowym lukrem z kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową
  • dodać na wierzch rodzynki, żurawinę albo suszone, niesiarkowane morele