Zazwyczaj dżemy gotuję przez kilka godzin, by nadmiar wody odparował, a pektyny zawarte w owocach naturalnie go zagęściły. Jednak czasami nie mam czasu na długie stanie gotowanie i wtedy robię prostszą wersję, niemal ekspresową. Nie gotuję dżemu godzinami, a mimo tego wychodzi gęsty i słodki. Dodaję do niego odrobinę naturalnego dodatku i sprawdzam, czy ma odpowiednią konsystencję metodą ZT.
Jak zrobić ekspresowy dżem?
Gdy nie masz czasu na długie stanie przy garach, zrób ekspresowy dżem z malin. Owoce wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Poczekaj, aż puszczą sok, a następnie gotuj przez kwadrans. Po tym czasie dodaj sok z cytryny oraz pektynę.
Pektyny to naturalne substancje, które przyspieszają gęstnienie dżemu. Kupisz je w niemal każdym sklepie spożywczym. Kosztują ok. 10-12 złotych za 100-gramowe opakowanie (które wystarczy na około 6 kilogramów owoców). Na 1 kilogram owoców, warto dodać ok. 15-20 g proszku. To, czy dodałaś wystarczającą ilość, sprawdzisz metodą ZT.
Na czym polega metoda ZT?
Po dodaniu pektyn do dżemu warto gotować go ok. 10 minut, po czym wykorzystać metodę ZT, czyli metodę zimnego talerzyka, aby sprawdzić, czy ma odpowiednią konsystencję. Polega to na tym, aby schłodzić mały talerzyk przez kilkanaście minut w lodówce (a jeszcze lepiej w zamrażarce), a następnie nalać na niego odrobinę dżemu. Jeśli ten nie spływa z niego, a szybko gęstnieje, to znak, że ma idealną gęstość.
Pamiętaj, że dżem również w czasie stygnięcia w słoiku tężeje, dlatego w garnku może być nieco rzadszy. Tę metodę możesz wykorzystać również podczas przygotowywania klasycznych dżemów.
Przepis na szybki dżem malinowy
Składniki:
- 1 kg świeżych malin
- 500 g cukru
- 50 ml soku z cytryny
- 20 g pektyn
Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone maliny przełóż do garnka z grubym dnem. Zasyp je cukrem i odstaw na 10 minut.
- Następnie wstaw je na palnik i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. W tym czasie owoce się rozpadną i puszczą sok. Mieszaj je od czasu do czasu.
- Po 15 minutach dodaj sok z cytryny oraz pektyny. Wymieszaj całość i gotuj kolejne 10 minut. Dżem powinien zacząć widocznie gęstnieć.
- Po tym czasie sprawdź, czy dżem malinowy jest odpowiednio gęsty za pomocą testu zimnego talerzyka. Nałóż odrobinę dżemu na schłodzony wcześniej talerzyk. Jeśli szybko zastyga, to znaczy, że jest gotowy.
- Słoiki i zakrętki wyparz i osusz. Przelej do nich gorący dżem. Zakręć i odstaw do góry dnem na 24 godziny.
- Przechowuj w suchym i zacienionym miejscu.

















