Buraczki są już słodkie same w sobie, ale jeśli chcesz nadać im wyjątkowego charakteru, warto pokusić się o pewien raczej niespodziewany dodatek. Co to takiego? Miód! Jego subtelna słodycz wspaniale podkreśli naturalny smak buraczków, nadając im głębszy, bardziej wyrazisty smak. 

Dlaczego warto dodać miód do buraczków w słoikach?

Choć buraki same w sobie mają już sporo naturalnej słodyczy, miód w marynacie wprowadza ciekawy akcent, który zaskoczy każdego, kto je spróbuje. Dodatkowo, nie obawiaj się, że przepis będzie drogi. Wystarczą 1-2 łyżeczki miodu do każdego słoiczka z buraczanymi przetworami. To naprawdę nie będzie duży koszt.

Te buraczki nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają rewelacyjnie na stole, zwłaszcza w zimie, gdy wokół jest szaro i zimno. Wystarczy kilka prostych składników, by zamknąć w słoikach esencję smaku. A do tego miód, który idealnie podkręci całość.

Przepis na buraczki z miodem do słoików

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2-3 łyżki miodu (najlepiej wielokwiatowego lub rzepakowego)
  • Pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu (np. jabłkowego)
  • 1-2 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie poczekaj aż wystygną, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  2. W garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej sól, oraz ocet. Gotuj przez około 5 minut, mieszając, aż składniki się połączą. Na końcu dodaj do marynaty miód.
  3. Przełóż starte buraki do słoików. Dodaj do każdego liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu oraz (jeśli lubisz) czosnek pokrojony w plasterki.
  4. Zalej buraki gorącą marynatą, dokładnie zamykając słoiki.
  5. Słoiki pasteryzuj przez 10-15 minut, aby były odpowiednio zabezpieczone przed psuciem się na zimę.
  6. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w chłodnym miejscu. Buraczki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.

Sposoby na zmodyfikowanie przepisu

Jeśli chcesz, by buraczki miały nieco bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do marynaty odrobinę imbiru lub goździków. Dla tych, którzy preferują jeszcze bardziej wyraziste kwaskowate smaki, zamiast miodu, możesz dodać trochę cukru i zwiększyć ilość octu. Możesz również eksperymentować z rodzajem octu, na przykład używając octu winnego lub odrobiny balsamicznego, który nada buraczkom głębszy posmak.