Leczo to danie, które w polskich domach nabrało własnego charakteru. Węgier nie dodałby do niego cukinii, ale w naszych polskich kuchniach to właśnie ona, obok papryki, gra pierwsze skrzypce. Dzięki niej leczo jest bardziej treściwe i delikatne w smaku. 

Węgrzy bazują głównie na papryce, pomidorach i kiełbasie, my – na tym, co akurat dojrzewa w ogródku. Warzywa duszone na jednej patelni, zamknięte w słoikach, to idealny sposób na zachowanie lata na dłużej. A potem? W paskudny grudniowy czy styczniowy dzień wystarczy tylko jeden słoik, by przypomnieć sobie sierpniowe słońce i sierpniowe smaki.

Jak zrobić dobre leczo do słoików?

Podstawą dobrego leczo do słoików są świeże warzywa i dokładna pasteryzacja. Ale jeśli chcesz, by leczo nie było jedynie duszoną papryką z cukinią, tylko naprawdę pyszną, pełną smaku potrawą, dodaj do niego sok jabłkowy. 

Najlepiej taki bez dodatku cukru, tłoczony. Wzbogaca smak, lekko słodzi i działa ramię w ramię z pomidorami jak naturalny wzmacniacz. Poza tym – nie skracaj duszenia i koniecznie część warzyw zmiksuj na krem. Dzięki temu leczo ma gęstą, pyszną konsystencję i nie jest rozwodnione.

Przepis na leczo do słoików

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 duże cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 średnie cukinie
  • 5 łyżek oleju
  • 200 ml soku jabłkowego 
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku lub chilli

Przygotowanie:

  1. Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Papryki umyj, usuń pestki i pokrój je w cienkie paski.
  3. Cukinie umyj, odetnij końcówki. Jeśli są młode, nie musisz ich obierać. Pokrój je w półplasterki lub mniejsze kawałki, zależnie od wielkości.
  4. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną i się zeszklą.
  5. Dodaj papryki i smaż jeszcze 5 minut, mieszając co chwilę.
  6. Wrzuć pokrojoną cukinię. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i chili.
  7. Wlej sok jabłkowy, koncentrat pomidorowy i zamieszaj.
  8. Poczekaj, aż wszystko się zagotuje, potem zmniejsz ogień i duś przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  9. Odłóż ⅓ warzyw do osobnej miski i zmiksuj je na gładko. Wlej z powrotem do garnka i dobrze wymieszaj.
  10. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
  11. Przygotuj wyparzone słoiki. Nakładaj do nich gorące leczo, zakręcaj szczelnie i od razu odwracaj do góry dnem.
  12. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a potem przechowuj w chłodnym miejscu.