Gdy wokół królują coraz bardziej wymyślne przepisy na ciasta, to osobiście wolę wracać do tych podstawowych, które zawsze wychodziły idealnie. I tak właśnie jest z tym ciastem śmietankowym. Choć nie jest tak popularne jak jogurtowe, olejowe czy twarogowe, to moim zdaniem bije na głowę je wszystkie. Jest prościutkie i szybkie do przygotowania, a dodatkowo niezwykle puszyste, miękkie i wilgotne.
Śmietankowe ciasto z gruszkami
Choć śmietana bardziej kojarzy się z ciastem półkruchym, to świetnie sprawdza się również w ciastach ucieranych. Do tego dodaję, aż 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%. Sprawia ona, że ciasto jest bardziej sprężyste, wilgotne, a także dłużej zachowuje świeżość. Poza tym nadaje mu delikatnie kwaskowy posmak, który świetnie przełamuje słodycz gruszek.
Ciasto na kwaśnej śmietanie jest gęste i stabilne, dzięki czemu utrzyma nawet cięższe owoce (jabłka, gruszki czy śliwki nie opadną na dno). Warto pamiętać, by dodawać ją do masy w temperaturze pokojowej (podobnie zresztą jak pozostałe składniki - mleko i jajka). W tym przepisie sprawdzi się także śmietana 12%, ale nie zastępuj jej śmietanką kremówką. Jest zbyt rzadka i ciasto z nią nie będzie miało odpowiedniej konsystencji.
Przepis na śmietankowe ciasto z gruszkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g roztopionego masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj owoce. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do miseczki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Następnie przygotuj ciasto. Do większej miski przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj mleko z roztopionym i ostudzonym wcześniej masłem.
- Jajka wbij do oddzielnej miski. Zmiksuj je z cukrem i śmietaną na gładką masę (nie trzeba ich ubijać). Dodaj do nich naprzemiennie mleko z masłem i porcjami mąkę. Za każdym razem wymieszaj do połączenia się składników (możesz zrobić to mikserem na najniższych obrotach). Ostatnim dodanym składnikiem powinna być mąka.
- Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i udekoruj go gruszkami.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.
















