Gdy wokół królują coraz bardziej wymyślne przepisy na ciasta, to osobiście wolę wracać do tych podstawowych, które zawsze wychodziły idealnie. I tak właśnie jest z tym ciastem śmietankowym. Choć nie jest tak popularne jak jogurtowe, olejowe czy twarogowe, to moim zdaniem bije na głowę je wszystkie. Jest prościutkie i szybkie do przygotowania, a dodatkowo niezwykle puszyste, miękkie i wilgotne. 

Śmietankowe ciasto z gruszkami

Choć śmietana bardziej kojarzy się z ciastem półkruchym, to świetnie sprawdza się również w ciastach ucieranych. Do tego dodaję, aż 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%. Sprawia ona, że ciasto jest bardziej sprężyste, wilgotne, a także dłużej zachowuje świeżość. Poza tym nadaje mu delikatnie kwaskowy posmak, który świetnie przełamuje słodycz gruszek.

Ciasto na kwaśnej śmietanie jest gęste i stabilne, dzięki czemu utrzyma nawet cięższe owoce (jabłka, gruszki czy śliwki nie opadną na dno). Warto pamiętać, by dodawać ją do masy w temperaturze pokojowej (podobnie zresztą jak pozostałe składniki - mleko i jajka). W tym przepisie sprawdzi się także śmietana 12%, ale nie zastępuj jej śmietanką kremówką. Jest zbyt rzadka i ciasto z nią nie będzie miało odpowiedniej konsystencji.

Przepis na śmietankowe ciasto z gruszkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% 
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj owoce. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Przełóż je do miseczki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Następnie przygotuj ciasto. Do większej miski przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszaj mleko z roztopionym i ostudzonym wcześniej masłem.
  4. Jajka wbij do oddzielnej miski. Zmiksuj je z cukrem i śmietaną na gładką masę (nie trzeba ich ubijać). Dodaj do nich naprzemiennie mleko z masłem i porcjami mąkę. Za każdym razem wymieszaj do połączenia się składników (możesz zrobić to mikserem na najniższych obrotach). Ostatnim dodanym składnikiem powinna być mąka.
  5. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i udekoruj go gruszkami.
  6. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.