Sok z aronii bez gotowania i cukru to hit. Zimne tłoczenie pozwala zachować 100% wartości odżywczych tych wspaniałych owoców. Efekt to intensywniejszy smak soku oraz bomba witaminowa w każdej szklance. Jeśli masz dostęp do świeżej aronii, spróbuj — naprawdę warto.
Jak zrobić sok z aronii bez gotowania i cukru?
Warto pamiętać o 1 dodatkowej rzeczy przed wyciskaniem soku — zamrozić aronię na minimum 3 dni przed wyciskaniem. Dzięki temu owoce tracą swoją naturalną goryczkę oraz cierpkość, a na dodatek staną się łatwiejsze do przerobienia i dadzą więcej soku. Wystarczy później je rozdrobnić, przefiltrować i sok gotowy. Bez pasteryzowania, bez mieszania z cukrem czy miodem. Po prostu czysta aronia.
Jak zrobić sok z aronii bez gotowania?
Sok powstaje na zimno, więc nie potrzebujesz garnków, palników, ani długiego stania przy kuchni. Wykorzystaj mrożone owoce — możesz je kupić w takiej formie lub zebrać i zamrozić samodzielnie. Zamrażaj aronię w porcjach — np. po kilogramie w osobnych woreczkach. Dzięki temu łatwiej będzie ci przygotować sok wtedy, gdy będziesz mieć czas.
Jeśli nie masz robota kuchennego, użyj blendera ręcznego, ale najpierw rozdrobnij owoce widelcem lub tłuczkiem. Do przecierania najlepiej sprawdza się gaza kuchenna.
Przepis na sok z aronii bez gotowania
Składniki:
- 1 kg dojrzałej aronii (najlepiej po minimum 3 dniach mrożenia)
- opcjonalnie: woda do rozcieńczenia gotowego soku
Sposób przygotowania:
- Wyjmij zamrożoną aronię z zamrażarki i zostaw ją na kilka godzin, aż całkowicie się rozmrozi. Owoce muszą być miękkie.
- Przełóż rozmrożone owoce do misy robota kuchennego. Miksuj je przez kilka minut, aż powstanie gęsta, jagodowa pulpa.
- Przygotuj gęste sito lub gazę rozłożoną na durszlaku i umieść nad dużą miską lub dzbankiem. Przelej masę aroniową na sito i zacznij przecierać — najpierw łyżką, a potem możesz użyć dłoni, żeby dobrze wycisnąć cały sok. Jeśli będziesz dotykać owoców, załóż wcześniej lateksowe, jednorazowe rękawiczki (sok z aronii mocno farbuje skórę).
- Gotowy sok przelej do zakręcanej butelki lub słoika.
Sok z aronii na zimno jest bardzo intensywny, rozcieńczaj go przefiltrowaną wodą. Przechowuj go w lodówce i wypij najlepiej w ciągu 24 godzin.
Kiedy i jak najlepiej pić sok z aronii?
Najlepiej wypić go rano — wtedy dobrze działa na pobudzenie. Sprawdzi się też jako dodatek do smoothie z bananem, jabłkiem albo gruszką. W chłodniejsze dni możesz rozcieńczyć go ciepłą wodą i dodać odrobinę cynamonu, a zadziała jak rozgrzewający napar.
Jeśli czysty sok jest dla ciebie zbyt cierpki, nie mieszaj go od razu z cukrem. Lepiej połącz go pół na pół z czymś naturalnie słodkim. Dobrze sprawdzi się np. sok z jabłek — najlepiej świeżo wyciskany. Możesz też sięgnąć po dobrej jakości sok z gruszek, malin bądź słodkich pomarańczy.
Do czego jeszcze możesz wykorzystać sok z aronii na zimno?
Jeśli nie chcesz pić go w czystej postaci, użyj go jako bazy do domowych żelków owocowych. Możesz też dodać kilka łyżek do sosu winegret — nada mu ciekawego koloru i lekko owocowego smaku. Sałatka lub surówka owocowa z takim sosem to niebo w gębie! Sok z aronii możesz też zmiksować z jogurtem naturalnym albo kefirem i pić jako zdrowy domowy koktajl.
















