O tym, że schab to wyjątkowo kapryśne mięso wiedzą wszyscy. Niektórzy ratują się wobec tego różnymi ciekawymi metodami jego gotowania (jak na przykład tak zwany schab 10-minutowy, o którym swego czasu pisaliśmy i prezentowaliśmy choćby na kanale nadawczym MojegoGotowania.pl na Facebooku).
Gotowanie to jedno. Inną opcją radzenia sobie ze schabem jest jego smażenie – panierka w kotletach schabowych to właśnie nic innego jak tylko próba poradzenia sobie z „ucieczką” nadmiaru soków i płynów z tego mięsa w trakcie obróbki termicznej.
A co z pieczeniem? Zwykle pieczony schab kojarzy się z dość suchym i wiórowatym kawałkiem mięsa. Na szczęście Tomek Strzelczyk wpadł swego czasu na pomysł, który wybawi nas i od tego kulinarnego problemu.
Sztuczka Tomka Strzelczyka na pieczony schab
Trik pana Tomka na pieczony schab można podzielić na dwie części. W pierwszej z nich znany i lubiany youtube’owy kucharz obwiązuje mięso sznurkiem kucharskim. To pozwoli utrzymać strukturę całego kawałka, zapobiegnie przyschnięciu na bokach i znacznie poprawi prezencję schabu już po wyjęciu piekarnika.
No właśnie – druga część sztuczki Strzelczyka sprowadza się do właściwego władanie właśnie piekarnikiem. O co chodzi? Nie sztuka włożyć mięso do pieca i po godzinie cieszyć się jego smakiem. By schab pieczony wyszedł jak należy, Strzelczyk wkłada go w odkrytej blasze do pieczenia na ledwie 20 minut, za to w bardzo wysokiej temperaturze. A co potem? Potem pozwala mięsu „odpoczywać” aż 45 minut w zamkniętym piekarniku. Efekt? Aż trudno uwierzyć, że z pozoru suchy schab może być tak soczysty!
Przepis na schab pieczony wg Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- Mały pęczek świeżego tymianku
- Szczypta soli
- Oliwa
- Kilka ząbków czosnku
- Kilka cebul
- Masło
- Ok. 1 szklanka bulionu
Przygotowanie:
- Mięso oczyść z błonek i obwiąż sznurkiem do pieczenia.
- Przyprawy rozetrzyj w moździerzu. Tymianek przesiekaj i połącz z przyprawami.
- Schab nasmaruj oliwą i obtocz dokładnie w przygotowanych przyprawach, wmasowując wszystko w powierzchnię mięsa.
- Do blachy wrzuć resztki tymianku, kilka ząbków czosnku (bez obierania), połówki cebuli i odrobinę masła, 2 liście laurowe i bulion.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Włóż blaszkę z mięsem do piekarnika i piecz ok. 20 minut do zarumienienia się mięsa. Po tym czasie wyłącz piekarnik i poczekaj ok. 45 minut bez otwierania drzwiczek.
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

















