Zupa grzybowa gości na stołach wielu Polaków w Wigilię od zarania dziejów. Postna, bezmięsna i znacznie różniąca się od barszczu czerwonego z uszkami, który jednak wybiera 24.12 zdecydowana większość z nas. 

Co ciekawe, w większości przypadków zupa grzybowa podawana jest nie tyle zamiast barszczu, ale obok niego, jako kolejne wigilijne danie. Być może więc warto odrzucić ten prosty wybór na zasadzie „albo-albo” i także dodatkowo podać w tym roku grzybową, choćby z przepisu Strzelczyka – być może na stałe wpisze się ona w czyjś bożonarodzeniowy jadłospis. 

Zupa grzybowa, czyli różne przepisy w różnych częściach Polski

Przepis na zupę grzybową różni się nieco w zależności od regionu Polski, choć z grubsza rzecz ujmując, najczęściej gotuje się ją na Wigilię w centralnej części naszego kraju, z naciskiem na województwo łódzkie, okolice Częstochowy i część Wielkopolski.

A jak przygotowuje ją Strzelczyk, który sam pochodzi ze Świebodzina w województwie lubuskim, ale większość życia spędził nad polskim morzem i w Danii? Zobaczcie sami i koniecznie poszukajcie w zasięgu wzroki notesu, by jak najszybciej zapisać przepis na święta!

Przepis na wigilijną zupę grzybową wg Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 80 g suszonych grzybów 
  • 3 l wody 
  • 4 marchewki 
  • kawałek selera 
  • 1 por 
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 3 cebule 
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól 
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wrzuć do garnka por, obrany seler, 2 marchewki, przypaloną na gazie cebulę i jedną pietruszkę. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Zalej wszystko wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Gotuj wywar przez ok. 1 godzinę.
  2. 2 małe cebulki pokroi w kostkę. Podsmaż cebulę na maśle. Grzyby pokrój dość drobno i dodaj do zeszklonej cebuli. Dopraw wszystko cząbrem. Smaż przez ok. 5 minut razem. 
  3. Wyłów warzywa korzeniowe z wywaru i włóż w ich miejsce podsmażoną cebulkę z grzybami. Zetrzyj do zupy 2 świeże marchewki. Posól, dopraw pieprzem. Gotuj przez ok. 20 minut. Zapraw gotową śmietanę słodką śmietanką.
  4. Gotową zupę podawaj z dowolnym makaronem.

Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube