Bezmięsny wigilijny bigos to w moim domu tradycja i jedno z 12 dań obecnych na świątecznym stole. Zazwyczaj w ciągu roku przygotowuję to danie z dużą ilością mięsa i kiełbasy, więc o smak nie muszę się martwić, ale w Wigilię jemy je w wersji jarskiej. Mimo to ma bardzo głęboki smak, który zawdzięcza skrupulatnie dobranym dodatkom.
Jak przygotować idealny wigilijny bigos?
Najpierw zajmij się kapustą, możesz użyć kiszonej, białej lub połączyć je pół na pół. Ważne, aby najpierw kapustę lekko podsmażyć, a dopiero potem podlać wodą i dusić. Dzięki temu nabierze pełniejszego aromatu.
Dusz ją powoli i nie spiesz się: długie gotowanie na małej mocy to klucz do gęstego, pełnego smaku bigosu. Pamiętaj tylko, aby regularnie mieszać, bo łatwo go przypalić, a wtedy zdominuje go nieprzyjemna gorycz.
Gdy masz już dobrze prowadzoną bazę, wrzuć do garnka dwa wyjątkowe składniki – gwarantuję, że w tym roku bigos będzie jeszcze lepszy. Oprócz standardów, jak smażona cebulka czy suszone grzyby, wrzuć do garnka drobno pokrojone suszone pomidory. Ich intensywny smak pięknie podkręci kapustę. Drugi dodatek to wędzone śliwki – aromatyczniejsze niż zwykłe suszone i dające pyszny, głęboki posmak.
Najlepiej wykorzystać wędzone suszone śliwki nowosądeckie - mają najszlachetniejszy, staropolski smak. Jeśli chodzi o suszone pomidory, w przypadku bigosu sięgam po te z oleju. Nie dorzucam jednak innych składników, które często towarzyszą pomidorom suszonym. Omijam kapary, czosnek z marynaty, czy sam olej.
W duecie te składniki działają jak kulinarna magia. Z tak przygotowanego bigosu nikt nie odmówi dokładki.
Aromatyczny bigos wigilijny – przepis
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 50 g suszonych grzybów
- 5 wędzonych śliwek
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- ok. 1 l gorącej wody
- sól do smaku
- opcjonalnie 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce masła w dużym garnku z grubym dnem.
- Odsącz kapustę (jeśli trzeba, delikatnie ją opłucz) i lekko posiekaj. Dorzuć do cebuli, dodaj drugą łyżkę masła i chwilę podsmażaj na małej mocy.
- Wrzuć posiekane wędzone śliwki, suszone pomidory oraz pokruszone grzyby. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Zalej wszystko gorącą wodą i duś około godziny, systematycznie mieszając.
- Na koniec dopraw bigos solą. Jeśli uznasz, że jest zbyt kwaśny, dodaj łyżkę miodu i jeszcze chwilę podduś.
















