Czym różni się jabłecznik od szarlotki? Są głosy, które mówią, że jabłecznik jest od szarlotki bardziej miękki i nie robi się go na kruchym cieście. Co ciekawe, Tomek Strzelczyk wypisał się jakby z tej dyskusji już na samym początku. Bo właśnie mianem jabłecznika „ochrzcił” swój wypiek z kruchego ciasta i podprażonych jabłek.
Co Tomek Strzelczyk dodaje do jabłecznika?
A wypiek ten nie jest byle jaki. To naprawdę wyborne ciasto, które znany i lubiany kucharz wieńczy jedną, dodatkową warstwą. Czyli odpowiednio przygotowanymi wcześniej orzechami pekan (można zamienić je na orzechy włoskie) w maślano-śmietankowo-cukrowej otoczce.
Smak całości? Po prostu klękajcie narody! Dlatego też jeśli tylko masz takie orzeszki w domu, nie rezygnuj z ich dodatku! Jeśli jednak nie masz innej opcji, oprósz po prostu gotowe ciasto cukrem pudrem.
Przepis na jabłecznik Strzelczyka
Składniki:
- 550 g mąki psznenej tortowej
- 100 g drobno mielonych migdałów
- 320 g zmrożonego masła
- 6 żóltek
- 1 łyżka śmietany 18% tłuszczu
- 60 g cukru pudru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 kg jabłek (Tomek wybrał odmianę szara reneta)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła do podsmażenia jabłek
Składniki na opcjonalną chrupiącą polewę:
- 250 g orzechów pekan
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 100 g masła (pół kostki)
- 120 g ciemnego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania standardowej blaszki o wymiarach 35x25 cm.
- Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na małe kawałki i podsmaż na patelni na maśle. W trakcie podsmażania dodaj do jabłek cynamon.
- Mąkę wsyp do miski i zetrzyj zamrożone masło. Dodaj oddzielone od białek żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zagnieć szybko ciasto. Podziel powstałe ciasto na dwie części i wstaw je do zamrażalnika.
- Jedną część schłodzonego ciasta zetrzyj na blachę. Rozprowadź na dnie blaszki, by spód był szczelny.
- Podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (góra-dół).
- Podsmażone i ostygnięte jabłka wyłóż na podpieczony spód. Na górę zetrzyj drugą część ciasta.
- Piecz ciasto przez ok. 40 minut w podobnych ustawieniach piekarnika.
- Teraz możesz przystąpić do przygotowania chrupiącej polewy na jabłecznik. Wrzuć do rondla masło, brązowy cukier, wlej śmietankę i wszystko razem zagotuj. Następnie wsyp pokrojone orzechy pekan. Połącz wszystko dokładnie i od razu wykładaj na wierzch ciasta – następnie zapiecz całość w piekarniku (opcja grill) przez ok. 1-2 minuty maksimum.
Ciasto jest gotowe! Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube

















