Czym różni się jabłecznik od szarlotki? Są głosy, które mówią, że jabłecznik jest od szarlotki bardziej miękki i nie robi się go na kruchym cieście. Co ciekawe, Tomek Strzelczyk wypisał się jakby z tej dyskusji już na samym początku. Bo właśnie mianem jabłecznika „ochrzcił” swój wypiek z kruchego ciasta i podprażonych jabłek.

Co Tomek Strzelczyk dodaje do jabłecznika?

A wypiek ten nie jest byle jaki. To naprawdę wyborne ciasto, które znany i lubiany kucharz wieńczy jedną, dodatkową warstwą. Czyli odpowiednio przygotowanymi wcześniej orzechami pekan (można zamienić je na orzechy włoskie) w maślano-śmietankowo-cukrowej otoczce.

Smak całości? Po prostu klękajcie narody! Dlatego też jeśli tylko masz takie orzeszki w domu, nie rezygnuj z ich dodatku! Jeśli jednak nie masz innej opcji, oprósz po prostu gotowe ciasto cukrem pudrem.

Przepis na jabłecznik Strzelczyka

Składniki:

  • 550  g mąki psznenej tortowej
  • 100 g drobno mielonych migdałów 
  • 320 g zmrożonego masła 
  • 6 żóltek  
  • 1 łyżka śmietany 18% tłuszczu
  • 60 g cukru pudru 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 mały cukier waniliowy 
  • 2 kg jabłek (Tomek wybrał odmianę szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła do podsmażenia jabłek

Składniki na opcjonalną chrupiącą polewę:

  • 250 g orzechów pekan
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 120 g ciemnego cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania standardowej blaszki o wymiarach 35x25 cm.
  2. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój na małe kawałki i podsmaż na patelni na maśle. W trakcie podsmażania dodaj do jabłek cynamon. 
  3. Mąkę wsyp do miski i zetrzyj zamrożone masło. Dodaj oddzielone od białek żółtka, cukier waniliowy, śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia  i zmielone migdały. Zagnieć szybko ciasto. Podziel powstałe ciasto na dwie części i wstaw je do zamrażalnika.
  4. Jedną część schłodzonego ciasta zetrzyj na blachę. Rozprowadź na dnie blaszki, by spód był szczelny.
  5. Podpiecz spód przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (góra-dół).
  6. Podsmażone i ostygnięte jabłka wyłóż na podpieczony spód. Na górę zetrzyj drugą część ciasta.
  7. Piecz ciasto przez ok. 40 minut w podobnych ustawieniach piekarnika.
  8. Teraz możesz przystąpić do przygotowania chrupiącej polewy na jabłecznik. Wrzuć do rondla masło, brązowy cukier, wlej śmietankę i wszystko razem zagotuj. Następnie wsyp pokrojone orzechy pekan. Połącz wszystko dokładnie i od razu wykładaj na wierzch ciasta – następnie zapiecz całość w piekarniku (opcja grill) przez ok. 1-2 minuty maksimum.

Ciasto jest gotowe! Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube