Sezon na gruszki rozpoczyna się na dobre. Dla wielu z nas to okazja by najeść się ich do syta na surowo, a gdy w tej materii osiągniemy już pewne zadowolenie, przyjdzie pora na różnorodne wypieki z tymi wspaniałymi owocami w roli głównej.
Dlaczego warto piec ciasta z gruszkami?
Gruszka, zwłaszcza ta dojrzała, ociekająca wręcz swoim słodkim jak miód sokiem, to owoc wprost wymarzony do tego, by robić z nim ciasta. W odróżnieniu od niektórych kwaśnych odmian jabłek, gruszkowe wypieki nie wymagają szczególnego dosładzania.
Przykład? Poniższy przepis – znaleźć można tu tylko pół szklanki cukru. Jeśli jednak dysponujesz wyjątkowo dojrzałymi owocami, możesz spróbować nawet nieco zmniejszyć tę ilość.
Getty Images, shura72
Cukier to jedno, ale w cieście swoje robi też odpowiedni tłuszcz. Do tego typu wypieków wręcz stworzone jest masło. To ono sprawi, że owoce będą otulone wspaniałym, aromatycznym „kocykiem” z charakterystycznym, lekko mlecznym posmakiem. Czy można wyobrazić sobie coś lepszego na początku jesieni?
Przepis na maślane ciasto zalewane z gruszkami
Składniki:
- 100 g masła (pół kostki)
- Pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 g śmietany 12%
- 3 gruszki (ok. 70 dag)
Przygotowanie:
- Przed przystąpieniem do przygotowań wyjmij z lodówki masło i jajka – powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Usuń gniazda nasienne z gruszek, pokrój na małe kawałki. Od razu ułóż je na dnie blaszki, starając się dokładnie i równomiernie rozłożyć owoce na w tortownicy.
- Utrzyj masło z dodatkiem cukru za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy i zwiększenia objętości.
- Dodawaj powoli do utartego masła jajka, jedno po drugim i dalej ucieraj. W trakcie ucierania dodaj do środka także ekstrakt z wanilii.
- Wymieszaj w oddzielnym naczyniu wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Do mokrych ubitych składników dodawaj powoli mąkę i śmietanę. Miksuj wszystko mikserem na małych obrotach lub ręcznie, za pomocą rózgi.
- Gotowe ciasto wylej na gruszki i rozprowadź równomiernie po całej tortownicy.
- Piecz przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym patyczkiem.
- Gotowe ciasto pozostaw do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie, otwórz tortownicę i podawaj.

















