Sezon na gruszki rozpoczyna się na dobre. Dla wielu z nas to okazja by najeść się ich do syta na surowo, a gdy w tej materii osiągniemy już pewne zadowolenie, przyjdzie pora na różnorodne wypieki z tymi wspaniałymi owocami w roli głównej.

Dlaczego warto piec ciasta z gruszkami?

Gruszka, zwłaszcza ta dojrzała, ociekająca wręcz swoim słodkim jak miód sokiem, to owoc wprost wymarzony do tego, by robić z nim ciasta. W odróżnieniu od niektórych kwaśnych odmian jabłek, gruszkowe wypieki nie wymagają szczególnego dosładzania.

Przykład? Poniższy przepis – znaleźć można tu tylko pół szklanki cukru. Jeśli jednak dysponujesz wyjątkowo dojrzałymi owocami, możesz spróbować nawet nieco zmniejszyć tę ilość.

Getty Images, shura72

Cukier to jedno, ale w cieście swoje robi też odpowiedni tłuszcz. Do tego typu wypieków wręcz stworzone jest masło. To ono sprawi, że owoce będą otulone wspaniałym, aromatycznym „kocykiem” z charakterystycznym, lekko mlecznym posmakiem. Czy można wyobrazić sobie coś lepszego na początku jesieni?

Przepis na maślane ciasto zalewane z gruszkami

Składniki:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • Pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g śmietany 12%
  • 3 gruszki (ok. 70 dag)

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do przygotowań wyjmij z lodówki masło i jajka – powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. 
  3. Usuń gniazda nasienne z gruszek, pokrój na małe kawałki. Od razu ułóż je na dnie blaszki, starając się dokładnie i równomiernie rozłożyć owoce na w tortownicy.
  4. Utrzyj masło z dodatkiem cukru za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy i zwiększenia objętości.
  5. Dodawaj powoli do utartego masła jajka, jedno po drugim i dalej ucieraj. W trakcie ucierania dodaj do środka także ekstrakt z wanilii.
  6. Wymieszaj w oddzielnym naczyniu wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  7. Do mokrych ubitych składników dodawaj powoli mąkę i śmietanę. Miksuj wszystko mikserem na małych obrotach lub ręcznie, za pomocą rózgi.
  8. Gotowe ciasto wylej na gruszki i rozprowadź równomiernie po całej tortownicy. 
  9. Piecz przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym patyczkiem.
  10. Gotowe ciasto pozostaw do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie, otwórz tortownicę i podawaj.