Święta bez krokietów nie mają racji bytu. Te krokiety są tak dobre, że na pewno ucieszysz się, jeśli po świętach zostanie ci zapas w zamrażarce. Pan Tomek przygotowuje je z wyprzedzeniem, do zamrożenia, choć możesz usmażyć całość tuż przed Wigilią i podać na świeżo - jak wolisz. Na wszelki wypadek od razu zrób ich więcej. Smakowity, inny niż zawsze farsz sprawdzi się również w pasztecikach, kapuśniaczkach i wytrawnych bułeczkach. Możesz też wykorzystać go do kapuścianego odpowiednika cebularzy.
Jak Tomek Strzelczyk robi krokiety na święta?
U Pana Tomka nawet kapusta z grzybami nie jest nudna i przewidywalna. Kucharz zmyślnie podkręca smak takiego farszu za pomocą słodyczy suszonych śliwek i skarmelizowanego, pieczonego czosnku. Taka czosnkowa „pasta” zmienia wszystko. Wyciśnięte mięciutkie ząbki pogłębiają smak całego nadzienia i sprawiają, że staje się on nieoczywisty.
Pieczony czosnek w całej główce zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy odciąć „czapeczkę” z dość dużej główki, natrzeć całość odrobiną oleju (by się nie spalił), posypać solą i upiec na blaszce w 200 st. C - aż się zrumieni na bursztynowo-złoty kolor. Będzie gotowy w ok. 30 minut. Dzięki czosnkowi farsz jest też bardziej kremowy i aksamitny.
Getty/iStock Anthony Jackson
Nie rozgrzewaj piekarnika dla 1 główki czosnku, upiecz więcej (możesz też posypać go innymi przyprawami) i wyciśnij go do słoiczka, a następnie zalej oliwą lub olejem i trzymaj w lodówce. Taki czosnek jest pyszny również jako pasta na kanapki lub dodatek np. do zup, hummusu czy domowego smalcu.
Przepis na pyszne krokiety do barszczu (i nie tylko)
Składniki na naleśniki do krokietów:
- 180 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 300 ml wody gazowanej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 600 g kapusty kiszonej - odciśniętej i drobno posiekanej
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 30 g suszonych grzybów
- 120 g suszonych śliwek
- 1 główka czosnku (do upieczenia)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo, na panierkę: 5 jajek, bułka tarta sól, pieprz.
Dodatkowo, opcjonalnie: 50 ml soku jabłkowego.
Sposób przygotowania:
- Odkrój z główki wierzch czosnku (tak, by potem móc wycisnąć zawartość ząbków w łupinach). Posmaruj całość lekko olejem, lekko posól i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Piecz ok. 30 minut do zrumienienia.
- Jednocześnie wstaw też suszone grzyby: zalej je zimną wodą tak, by woda całkiem je przykryła i gotuj ok. 20-25 minut.
- W międzyczasie, gdy czosnek się piecze, a grzyby gotują, przygotuj ciasto na krokiety: wlej do miski mleko i wodę gazowaną, wbij 2 jajka, dodaj sól i łyżkę oleju. Wymieszaj starannie trzepaczką, dodając stopniowo mąkę pszenną. Odłóż na 10 minut.
- Po 10 minutach przemieszaj ciasto i rozgrzej patelnię.
- Przesmaruj lekko masłem klarowanym. Gdy się rozgrzeje, usmaż z ciasta naleśniki jak zawsze - nabieraj ciasto na chochelkę, rozprowadź po całej powierzchni i odczekaj po 2-3 minuty, aż brzegi się zetną, a naleśniki będą mieć jasnozłoty kolor. Odłóż na stosik.
- Zrób farsz: pokrój w kostkę cebulę.
- Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij cebulę.
- Odciśnij i przesiekaj kapustę kiszoną, odciśnij ugotowane grzyby. Wody spod grzybów nie wylewaj.
- Do zeszklonej cebuli dodaj kiszoną kapustę, przemieszaj. Wlej wodę, w której gotowały się grzyby, dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz świeżo roztarty czarny pieprz i szczyptę soli. Duś bez przykrycia ok. 20 minut. Gdy płyn odparuje, a kapusta będzie miękka, dodaj opcjonalny sok jabłkowy i duś dalej.
- Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paski, śliwki drobno posiekaj. Dodaj do reszty farszu. Wyciśnij miękkie ząbki czosnku do farszu i dokładnie wymieszaj duszący się farsz. Duś jeszcze 15 minut, a następnie przestudź.
- Nafaszeruj naleśniki - nałóż na każdego naleśnika po porcji farszu, zwiń do środka boki i zwiń od dołu do góry.
- Rozkłóć jajka na panierkę. Każdego krokieta zanurz w jajku jedną ręką i obtocz w bułce tartej drugą.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane. Obsmaż krótko krokiety z obu stron - do ścięcia się bułki tartej.
- Wyjmuj na talerz tak, by się nie stykały. Włóż talerz z krokietami na 2 godziny do zamrażalnika.
- Przemrożone krokiety popakuj porcjami do woreczków strunowych i włóż do zamrażarki. Zaczekają na ciebie do świąt.
Zamrożonych wcześniej krokietów nie rozmrażaj przed smażeniem. Wyjmij je w Wigilię prosto z zamrażarki i wysmaż od razu na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (YouTube).
















