Tomasz Strzelczyk słynie z prostych i przepysznych przepisów jak z babcinej kuchni. Ostatnio pokazał kolejną taką sprawdzoną recepturę, a jest to tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Receptura niby jest prosta, ale ważne są detale, które sprawiają, że całość ma wyrazisty smak i zapach. Zobacz, jak przygotować ten babciny przysmak krok po kroku, a efekt z pewnością cię zachwyci i przeniesie myślami do babcinej kuchni. 

Prosty sposób na szczawiową jak u babci

Jaki jest sekret zupy szczawiowej Tomasza Strzelczyka? Kucharz szykuje ją klasycznie, na porcji rosołowej i z dużą ilością warzyw korzeniowych. Do tego oczywiście sporo świeżutkich listków szczawiu, młode ziemniaczki oraz obowiązkowo ugotowane na twardo jajka do podania. Ważne są również przyprawy i świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek i natka pietruszki.

To właśnie dzięki bogactwu smaków i aromatów zupa szczawiowa wychodzi treściwa i sycąca, choć koszt jej przygotowania jest niewielki. Zobacz poniżej dokładny przepis Tomasza Strzelczyka i koniecznie odtwórz go we własnej kuchni.

Zupa szczawiowa - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3 l wody
  • 3 małe porcje rosołowe
  • włoszczyzna
  • 300-400 g szczawiu
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżki czarnego pieprzu ziarnistego
  • sól do smaku
  • 5 jajek
  • świeże zioła: koperek, szczypiorek i natka pietruszki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany do podania

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wrzuć porcje rosołowe, a zalej je wodą i zacznij gotować całość.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obierz i przekrój. Dodaj też umytego pora oraz liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i łyżkę soli.
  3. Wywar gotuj przez około 40 minut, a w międzyczasie w drugim garnuszku ugotuj jajka na twardo.
  4. Gdy wywar jest gotowy, obierz i pokrój kilka młodych ziemniaków, a potem dorzuć je do zupy. Gotuj przez około 15-20 minut.
  5. Świeży szczaw umyj, odetnij twarde ogonki i pokrój liście. Dodaj go do zupy gdy ziemniaki zmiękną i gotuj całość jeszcze przez około 20 minut.
  6. Ugotowane jajka na twardo obierz i pokrój na połówki. Następnie rozgnieć je widelcem na drobne kawałeczki. 
  7. Posiekaj świeży koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Dorzuć do tego też kilka listków szczawiu i je też drobniutko pokrój. 
  8. Zupę szczawiową odstaw z palnika i dodaj do garnka świeże zioła oraz posiekane jajka. 
  9. Gotową zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA