Grecki dżem morelowy, czyli marmelada verikoko (gr. Μαρμελάδα βερίκοκο), to jedna z najbardziej klasycznych i rozpoznawalnych słodkości z greckiej spiżarni. Przygotowuje się go z bardzo dojrzałych, pachnących moreli, które w sezonie łatwiej tam kupić niż u nas ziemniaki. Zwykle nie dodaje się do niego żadnych zagęszczaczy ani żelatyny. Wystarczy dobrej jakości owoc, cukier i odrobina soku z cytryny. To wszystko. Taki dżem Grecy jedzą nie tylko do chleba, ale też jako dodatek do jogurtu oraz używają go do nadziewania tradycyjnych ciast, np. pasta flora.
Jak zrobić grecki dżem morelowy?
Potrzebujesz dobrych, dojrzałych moreli. Nie wybieraj twardych sztuk, bo nie dadzą ci tego smaku ani aromatu, o który chodzi. Nie musisz używać żadnego dodatku żelującego. Wystarczy chwila smażenia, by uzyskać idealną konsystencję. Nie przyspieszaj jednak etapu gotowania i nie zmniejszaj ilości cukru, bo to właśnie on konserwuje dżem i pozwala mu przetrwać całą zimę. Zrób go raz, a zrozumiesz, dlaczego ten przepis funkcjonuje w greckich domach od pokoleń.
Przepis na grecki dżem morelowy
Składniki:
- 2 kg dojrzałych moreli
- 1 kg cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie morele i dobrze je osusz.
- Przekrój owoce na pół i usuń pestki.
- Pokrojone morele wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Przelej purée morelowe do dużego garnka, wsyp cukier i odstaw na 15 minut, żeby owoce puściły sok.
- Po tym czasie postaw garnek na średnim ogniu i gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, wlej sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Gorący dżem przekładaj do wcześniej wyparzonych i dokładnie osuszonych słoików. Zakręcaj i od razu stawiaj do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia. Kiedy zakrętki same się zassają, możesz przełożyć słoiki do spiżarni.
Czy da się ulepszyć ten przepis?
Jeśli chcesz, możesz część moreli pozostawić w kawałkach zamiast miksować je wszystkie. Dzięki temu dżem będzie mieć ciekawszą konsystencję. Mi taka dużo bardziej odpowiada, ale dla reszty rodziny muszę robić idealnie gładkie przetwory. Jeśli zależy ci na mniej słodkiej wersji, możesz spróbować zmniejszyć ilość cukru o 100-150 g, ale pamiętaj, że może to wpłynąć na trwałość przetworów. Dla urozmaicenia smaku, możesz dodać łodyżkę świeżej lawendy albo kilka listków melisy pod koniec gotowania. W wersji bardziej kwaskowej możesz dodać startą skórkę z cytryny (jeśli cytryna jest ekologiczna, niepryskana i niewoskowana).
Jak przechowywać ten dżem?
Gotowy dżem trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli słoiki dobrze się zamknęły, wytrzyma kilka miesięcy. Po otwarciu trzymaj w lodówce i zużyj w ciągu 1-2 tygodni.
















