W okresie świątecznym pomarańcze są tanie i łatwo dostępne, więc to dobry moment, żeby wykorzystać je w najlepszy możliwy sposób: upiec sycylijskie ciasto pomarańczowe. To wypiek wilgotny i intensywnie cytrusowy, bez kremów i ozdobnych dodatków. Wyróżnia się tym, że zamiast soku czy samej skórki wykorzystuje całe pomarańcze. Ze skórki i miąższu robi się mus, a część owoców stanowi apetyczną dekorację w postaci plasterków na wierzchu ciasta. Tyle, że ten wierzch początkowo jest spodem ciasta.
To naprawdę pyszny wypiek, który nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani trudno dostępnych składników. Jedynym warunkiem jest dokładne usunięcie albedo, żeby uniknąć goryczkowej nuty.
Przepis na sycylijskie ciasto pomarańczowe
Przepis wystarcza na jedną tortownicę o średnicy 23 cm. Przygotowanie zajmuje 20 minut, pieczenie ok. 1 godziny i 15 minut.
Składniki na ciasto:
- 4 średnie pomarańcze
- 3 duże jaja w temp. pokojowej
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 1 i ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej (nieobowiązkowo)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo do kandyzowania:
- ¾ szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
Sposób przygotowania
- 2 pomarańcze wyszoruj i osusz. Zetrzyj z nich skórkę i ją zachowaj. Zdejmij z pomarańczy jak najwięcej albedo (tej białej, włóknistej masy). Albedo wyrzuć, a pomarańcze pokrój w plasterki.
- Zagotuj wodę z cukrem, szykując się do kandyzowania owoców. Zmniejsz ogień, dodaj plasterki pomarańczy i gotuj 15 minut, często mieszając. Odstaw na kilka minut do przestudzenia, wyjmij plasterki pomarańczy, ale syrop zachowaj.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem. Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy, usuń z nich całe albedo, pokrój miąższ na kawałki i usuń pestki. Zmiksuj blenderem skórkę i miąższ na mus.
- Na dnie formy ułóż kandyzowane plasterki pomarańczy (mogą na siebie nachodzić).
- Ubij jajka z cukrem – wystarczy 5 minut. Powoli wlej oliwę. Dodaj mąkę, sól, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, a potem dodaj jogurt, wanilię i zmiksowaną pulpę z pomarańczy. Wymieszaj do połączenia.
- Wlej masę do formy (na plasterki pomarańczy), wyrównaj i piecz 45-55 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wychodzi sucha lub z drobnymi okruszkami.
- Ostudź ciasto w formie. Objedź brzegi nożem, zdejmij obręcz, odwróć ciasto i usuń papier. Jeśli chcesz, posmaruj wierzch pozostałym syropem. Smacznego!
AdobeStock, Brent Hofacker
Sycylijski deser z pomarańczy: praktyczne porady
Maksymalnie dokładne usunięcie albedo to klucz do sukcesu. Jeden niedokładnie oczyszczony owoc potrafi zepsuć smak całego ciasta, więc się do tego przyłóż. Najłatwiej zrobić to małym nożem do obierania owoców.
Posmarowanie wierzchu ciasta (plasterków pomarańczy) syropem z kandyzowania nie jest obowiązkowe, ale poprawia wilgotność i smak. Z pewnością nie wykorzystasz całego syropu, możesz go zachować jako dodatek do herbaty.
Najlepszy będzie pełnotłusty jogurt. Możesz tez użyć zamienników: greckiego jogurtu lub ricotty. Maja nieco inna konsystencję, ale ciasto z nimi tez wychodzi pyszne.
Ciasto przechowuj szczelnie zamknięte maksymalnie 3 dni.
Pod formę w piekarniku warto podłożyć blachę – zabezpiecza piekarnik przed ewentualnym wyciekiem soku.
Zarówno do kandyzowania, jak i do pulpy najlepiej użyć pomarańczy z cienką skórką – są słodsze i łatwiej pozbawić je albedo. Jeśli takich nie masz, po prostu przyłóż się dobrze do oczyszczenia owoców z albedo.

















