Pieczenie tortów wydaje się wyższą szkołą jazdy, ale okazuje się, że to wcale nie takie trudne. Wystarczy tylko mieć sprawdzony przepis i trochę cierpliwości, a wszystko pójdzie gładko. A jeśli już o gładkości mowa, ważnym elementem każdego tortu jest tynk. Ten idealny powinien być gęsty, kryjący i kremowy, a do tego najlepiej biały jak śnieg. Zobacz poniżej, jak uzyskać taki efekt najprostszym możliwym sposobem.
Czym najlepiej otynkować tort?
Aby przygotować tynk do tortu o idealnej konsystencji i śnieżnobiałym kolorze, wcale nie trzeba znać się na cukiernictwie. Wystarczą tylko 3 składniki, czyli biała czekolada, masło i śmietanka kremówka. Aby zamienić to trio w gęstą, puszystą i bialutką masę, musisz tylko zrobić dwa proste kroki, czyli najpierw podgrzać śmietankę z czekoladą, a potem zmiksować taką ciepłą masę z zimnym masłem. Wszystko to zajmie około 20 minut, a po tym czasie można już brać się za tynkowanie tortu.
Najprostszy tynk do tortu - przepis
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 200 g białej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- Białą czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka i podgrzej ze śmietanką kremówką.
- W tym czasie zimne masło pokrój w kostkę, zalej gorącą masą czekoladowo-śmietankową i ubijaj przez 20 minut.
- Jeśli po tym czasie tynk nie będzie biały i gęsty, włóż go do lodówki na 5 minut i ponownie ubij.
@_slodkie_chwile_ PRZEPIS NA TYNK DO TORTU❤️ Proporcje: 200g masła 200g czekolady 100g śmietanki Jaki jest wasz ulubiony tynk do tortu? Dajcie znać w komentarzu! #przepis #tynkdotortu #cukiernictwo #tort ♬ In Love With You - BLVKSHP
Źródło: Tiktok.com/@_slodkie_chwile_
Jak tynkować tort krok po kroku?
Aby dobrze pokryć tort tynkiem, najpierw należy nałożyć cieniutką warstwę na całą powierzchnię ciasta, aby przylepić wszelkiego rodzaju odstające okruszki i zrobić swego rodzaju podkład. Dopiero potem nakłada się drugą, grubszą warstwę tynku i wygładza całość. Najwygodniej jest robić to specjalną szpatułą, ale jeśli nie masz pod ręką takich akcesoriów, możesz nawet użyć zwykłego noża do masła.
Na koniec zostaje już tylko dekoracja świeżymi owocami lub dowolnymi dodatkami i gotowe. Domowy tort trafia do lodówki na kilka dobrych godzin, a potem można już podawać do na stół i oczarowywać nim wszystkich gości.

















