Kiedy ostatnio byłam w piekarni? Tak dawno, że już nie pamiętam. Odkąd sama piekę szybkie bułeczki i proste chleby, zapomniałam, co to czekanie z rana w kolejce po pieczywo. Przetestowałam kilka różnorodnych przepisów, żeby wybrać ten najlepszy. Chleb z keksówki smakuje całej mojej rodzinie, a jest bez zakwasu, więc odpada stresująca „zabawa” z jego nastawianiem, dokarmianiem i pielęgnowaniem. 

Jak zrobić chleb bez zakwasu?

Żeby domowy bochen pięknie urósł bez zakwasu potrzebne są drożdże, najlepiej świeże. Nie czekam jednak, aż zaczyn urośnie, tylko zaczynam wyrabiać ciasto na chleb od razu. To przyspiesza cały proces. Dopiero później pozwalam masie podrosnąć w cieple. 

Mąkę zwykle dodaję mniej więcej pół na pół żytnią oraz pszenną (3 szklanki mąki żytniej plus 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej). Zdarza mi się dodawać do ciasta zmiksowane płatki owsiane. Wtedy daję po 3 szklanki mąki i 1/2 szklanki płatków. Wyrobione ciasto przekładam do wysmarowanych masłem foremek. Używam dwóch identycznych keksówek o wymiarach 25 cm x 12 cm. 

Fot. Getty/iStock, manyakotic

Przepis na domowy chleb z keksówki

Składniki (na 2 bochenki chleba):

  • ok. 6 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka pełnotłustego 
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 rozkłócone żółtko do posmarowania bochenków

Opcjonalnie: ziarna według uznania (ja nie daję)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do dużego naczynia.
  2. Do ciepłego mleka wkrusz świeże drożdże, dosyp cukier.
  3. Całość wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży, a następnie od razu wylej do mąki i delikatnie wymieszaj.
  4. Następnie dosyp sól, wlej ciepłą wodę i wyrób ciasto. Ja robię to ręcznie przez ok. 6-8 minut do momentu aż stanie się elastyczne, zwarte, ale wciąż będzie dość klejące (staram się nie dosypywać więcej mąki).
  5. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - w ciepłej kuchni urośnie bardzo szybko (u mnie ok. 30 minut). 
  6. W międzyczasie 2 keksówki dokładnie wysmaruj masłem. 
  7. Gdy ciasto urośnie - wyrób je dłonią jeszcze przez chwilę, podziel na 2 części i przełóż do foremek.
  8. Włącz piekarnik na 180 stopni C z opcją góra-dół (bez termoobiegu).
  9. Foremki z chlebem odstaw w ciepłe miejsce (np. na kuchenkę), aby ciasto drugi raz podrosło (u mnie zwykle wystarczy czas, w którym nagrzewa się piekarnik).
  10. Następnie wierzch obu bochenków wysmaruj żółtkiem i jeśli chcesz, posyp je ziarnami (ja tego nie robię).
  11. Oba bochenki włóż do mocno nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 min. Chleb jest dobrze wypieczony, kiedy po stuknięciu w spód wyda głuchy odgłos.
  12. Chleb po upieczeniu wyjmij od razu z gorących keksówek, aby się w nich nie zaparzył.
  13. Upieczone i wyjęte z form chleby studź na kratce.

Gotowy chleb bez zakwasu wspaniale smakuje nawet z samym masłem. Ja zwykle czekam kilkanaście minut do pół godziny, a po tym czasie już kroję jeden bochenek i robię z niego kanapki dla najbliższych (nie kruszy się, więc wychodzą ładne, równe kromki). Drugi chleb owijam czystą ściereczką i chowam do chlebaka na później.