Kiedyś do głowy by mi nie przyszło, że będę piec domowe pieczywo. Zawsze wydawało mi się to na tyle skomplikowane i czasochłonne, że dużo łatwiej było po prostu szybko pobiec do piekarni po świeże bułeczki i chleb. Mój punkt widzenia zmieniła przede wszystkim przeprowadzka. Teraz już nie mam 50 metrów do najbliższej piekarni, a dobre 2 kilometry - już nie da się wyskoczyć w kapciach po poranne zapasy.
Ale specjalistką od domowego wypieku pieczywa stałam się dzięki jednemu prostemu przepisowi. Błyskawiczny chleb z 3 składników stał się początkiem całej przygody - gdy zrobiłam go kilka razy, przekonałam się że nie trzeba poświęcać wielu godzin po to, żeby zrobić chrupiące pieczywo. Wystarczy minimum składników, a pracy przy tym tyle, co nic. Nie trzeba wyrabiać, wystarczy prędko wymieszać składniki łyżką i zapomnieć o sprawie. Prosty, 3-składnikowy chlebek dał mi śmiałość do tego, żeby z czasem zacząć próbować więcej tego typu eksperymentów. Teraz piekę już różne bułki i chleby, ale właśnie ten przepis zajmuje honorowe miejsce w moim sercu - to dzięki niemu przecież wszystko się zaczęło. Banalny chlebek jest w stanie zrobić teraz samodzielnie nawet moja córka. Nie trzeba zakwasu ani mozolnego wyrabiania, aby delektować się chrupiącym bochenkiem.
Jeszcze więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszym kanale nadawczym na Messengerze. Regularnie zamieszczamy tam apetyczne (i proste) inspiracje.
Przepis na szybki chleb z 3 składników
Ten chleb najlepiej upiec w formie o wymiarach 10 x 24 cm.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonych drożdży
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej 3 szklanki mąki pszennej.
- Dodaj cukier i suszone drożdże.
- Wszystko wymieszaj łyżką, do masy powoli dolewaj 1,5 szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca).
- Jeszcze raz wszystko wymieszaj łyżką. Gdy konsystencja będzie jednolita, miskę przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce bez żadnych przeciągów.
- Ciasto przez ten czas powinno podwoić swoją objętość. Gdy tak się stanie, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 30-40 minut w 200 stopniach C.
Co można zmienić w tym przepisie?
Oprócz cukru, który jest pożywką dla drożdży, do masy możesz dodać również odrobinę soli. Nie jest to niezbędny dodatek. Inną ciekawą opcją jest posypanie wierzchu chleba dowolnymi ziarenkami - np. pestkami słonecznika, dyni, sezamem, czarnuszką albo makiem. Chociaż chleb będzie pyszny solo bez żadnych dodatków smakowych, moja rodzina lubi również wersję "z posypką". Wtedy nie trzeba już do szczęścia nic więcej, prócz odrobinki masła.
















