Dzięki temu przepisowi ograniczyłam wycieczki do piekarni do minimum. Teraz po prostu wyrabiam dzienny limit kroków, podążając gdzie chcę, bez wiszącego nad głową zakupowego obowiązku. I wszyscy są szczęśliwi – ja, bo nie cierpię stać w kolejkach, mąż, bo prawie na co dzień zajada świeże piętki (jego ulubiona część), sąsiedzi, bo raczę ich boskim zapachem pieczonego chleba, a czasem skapnie im kilka kromek. Za sprawą jednego płatkowego dodatku ten rumiany orkiszowy bochenek jest wyjątkowo smaczny i wilgotny, jego miąższ jest pulchny i nie rozpada się przy krojeniu. Zachowuje świeżość dłużej niż niejeden wypiek ze sklepu. 

Co warto dodać do prostego chlebka na drożdżach?

Na pierwszy rzut weźmy pod lupę konsystencją i smakiem chleba. Ci, którzy lubią, gdy jest wyrazisty, często wykorzystują różne rodzaje mąki, nieraz mieszane. Klasyczny, świetny chleb wyjdzie między innymi z połączenia mąki pszennej i żytniej, ale można sięgnąć również po domieszkę mąki gryczanej, kukurydzianej, a nawet migdałowej. Z kolei wilgotny, długo świeży miąższ otrzymasz między innymi dzięki dodatkowi całych płatków owsianych. Warto tu eksperymentować samodzielnie – drożdżowe chlebki mają dużą tolerancję i przyjmą wiele urozmaiceń.

Druga kwestia to dodatki w postaci nasion, ziaren i orzechów. Tu naprawdę można się popisać. Jeśli lubisz, gdy każdy kęs podrasowany jest lekkim chrupnięciem, możesz dorzucić słonecznik, pestki dyni, a nawet orzechy laskowe lub migdały – ale trzeba pamiętać, że chleb staje się wtedy mniej uniwersalny. Nie będzie do wszystkiego pasować, za to dużo zyskuje na smaku. By podkręcić jego aromat, dosyp ulubione zioła i przyprawy. Wielu sięga po kminek, ale można też wykorzystać między innymi majeranek lub rozmaryn.

Natomiast mój nowy hit na śniadanie (i nie tylko!) to chleb orkiszowy z dodatkiem płatków jaglanych. Sprawiają one, że miąższ się nie wysusza i nie rozpada, a jednocześnie zachowuje delikatność. Oprócz tego trafiają do niego pachnące zioła, takie jak oregano i bazylia, oraz mielone siemię lniane, które jeszcze bardziej podkręca konsystencję i smak. Co najlepsze, ciasta nie trzeba wyrabiać, więc cały proces jest prościutki.

Orkiszowy chleb śniadaniowy z płatkami jaglanymi – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 8 g suchych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. Rozmieszaj drożdże w ciepłej wodzie i odstaw je na bok.
  2. Połącz w misce wszystkie sypkie składniki. Dodaj zaczyn i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką do połączenia.
  3. Przykry miskę ściereczką i odłóż ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Możesz wstawić je do lekko rozgrzanego i uchylonego piekarnika, żeby przyspieszyć ten proces. Lub opatulić miskę grubym ręcznikiem czy kocem. 
  4. Przygotuj keksówkę – natłuść ją i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Jeszcze raz wymieszaj ciasto i przenieś je do foremki. Ponownie je przykryj i odczekaj, aż znów urośnie (około 20 minut).
  5. Piecz chlebek orkiszowy z płatkami jaglanymi przez 60 minut w 200°C (tryb góra-dół). Gotowy bochenek studź na kratce cukierniczej. Możesz go wykorzystać do dowolnych kanapek lub podawać do zupy.

Źródło przepisu: natka-pietruszki.pl