Lubisz chrupać coś do filmu, ale z tyłu głowy masz myśl, że zwykłe chipsy to sama sól i tłuszcz? Teraz możesz sięgnąć po coś, co nie tylko chrupie tak samo dobrze, ale składa się głównie z...ryby.
„Karpioki” to zupełnie nowy rodzaj przekąski, który opracowali naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie i zdecydowanie powinien usłyszeć o nich cały świat. Wyglądają jak prażynki, ale biją na głowę wszelkie słone przekąski ze sklepów.
Karpioki - wyjątkowe chipsy z ryby
Wyobraź sobie cienkie i pyszne chipsy, które chrupią genialnie, ale zamiast ziemniaka zawiera delikatne mięso ryby. To właśnie „karpioki” czyli coś w rodzaju prażynek na bazie mięsa z karpia. Taka alternatywa dla zwykłych chipsów ma mniej kalorii niż w klasycznych chipsach czy prażynkach, a przy tym kilkunastokrotnie więcej białka. Dodatkowo karpioki zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, a tego nie znajdziesz w żadnych klasycznych chipsach.
Ich skład jest prosty i krótki: mięso karpia, skrobia z tapioki, sól, pieprz i odrobina cukru. Tapioka jest najmniej znana z całego tego zestawienia, ale nie znalazła się tam przypadkiem, bo to właśnie ona sprawia, że chipsy pięknie puszą się w oleju i nie pękają podczas smażenia.
Przekąska z misją
Tę nowość w świecie przekąsek stworzono z myślą o tym, żeby przywrócić karpia na stoły nie tylko raz w roku, ale przez cały sezon. Pomysł wyszedł od polskich naukowców, którzy przez trzy lata pracowali nad idealną formą tego przysmaku. Dodatkowo takie rybne chrupki stały się świetną formą wykorzystania resztek poprodukcyjnych z karpia, a dokładniej mięsa z kręgosłupów karpia, które zostaje po jego filetowaniu.
Na razie karpioki nie są jeszcze dostępne w pierwszym lepszym sklepie spożywczym, ale to się może szybko zmienić. Naukowcy szykują produkt do komercjalizacji, a jeśli znajdą się zainteresowani partnerzy, karpioki będzie można kupić w dwóch wersjach – gotowe do chrupania lub jako półprodukt, który samodzielnie podsmażysz w domu. Jeśli więc lubisz testować nowości, śledź ten projekt, aby nie przegapić kiedy karpioki wejdą do sprzedaży w twoich ulubionych sklepach.
@teleexpress.tvp 🐟 Przysmak znany z wigilijnego stołu ma szansę stać się popularną przekąską. 🐟 Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego wymyślili Karpioki i na uczelni smażą teraz chipsy z karpia. 🐟🐟🐟 #teleexpress #tvp #karpioki #chipsy #chipsyzkarpia #chrupanie #przekąski #dlaciebie ♬ dźwięk oryginalny - Teleexpress TVP
Źródło: Facebook.com/teleexpress

















