Te jabłka smakują tak, jakby ktoś właśnie wyjął je z garnka. Delikatnie słodkie, z wyczuwalnymi kawałkami owoców, pachną cynamonem i jesienią. Nie są przesadnie słodzone, co bardzo sobie cenię – dzięki temu można dodać własne przyprawy, cukier waniliowy czy rodzynki i dopasować smak do swojego przepisu. W smaku przypominają klasyczne, domowe prażone jabłka, jakie kiedyś przygotowywały nasze mamy i babcie, żeby zimą mieć gotowy farsz do ciast.
Do czego używam prażonych jabłek z Lidla?
Kiedy pierwszy raz kupiłam ten słoik, planowałam tylko zrobić szarlotkę. Ale szybko okazało się, że prażone jabłka można wykorzystać w tylu deserach, że dziś mam ich zawsze kilka w zapasie.
- Szarlotka lub jabłecznik – wystarczy ciasto kruche, kilka łyżek jabłek i deser gotowy.
- Naleśniki i racuchy – farsz z jabłek pasuje idealnie do ciepłych placuszków.
- Owsianki i jaglanki – łyżka prażonych jabłek z cynamonem zamienia zwykłą owsiankę w pachnące śniadanie.
- Tosty francuskie – podane z jabłkami i odrobiną śmietany to prosty, szybki deser.
- Lody i gofry – jabłka jako dodatek smakują lepiej niż gotowe polewy.
- Ryż z jabłkami – klasyka, którą robi się w 5 minut, gdy jabłka są już gotowe.
- Warstwowy deser w pucharku – wystarczy przełożyć jabłka z pokruszonymi herbatnikami i bitą śmietaną – pyszność bez pieczenia.
W szafce mam spory zapas słoików, bo wiem że przydają się o każdej porze roku. Zimą pachną ciepłem i cynamonem, a latem świetnie smakują na zimno – z jogurtem lub lodami. Poza tym duży słój wystarcza na kilka użyć – nie muszę otwierać nowego przy każdej okazji. To też ogromna oszczędność czasu: zamiast obierać kilogramy jabłek i prażyć je godzinami, wystarczy odkręcić wieczko. Dzięki takim produktom mogę w kilka minut przygotować deser, który wygląda i pachnie jak domowy, a jednocześnie nie wymaga żadnego wysiłku.
Ta linia produktów to ukłon Lidla w stronę tradycyjnych, polskich smaków. Wszystko bazuje na prostych składnikach, klasycznych recepturach i autentycznym smaku. Prażone jabłka to jeden z najlepszych przykładów – przypominają dawne przetwory, które przygotowywało się jesienią i chowało do spiżarni. Teraz można mieć je gotowe przez cały rok.
Redakcja MojeGotowanie.pl
Cena i dostępność
W Lidlu duży słój prażonych jabłek z serii Regionalne Polskie Szlaki kosztuje 8,25 zł. To niewiele, biorąc pod uwagę jakość i ilość produktu. Jednym słoikiem można wypełnić całą blachę szarlotki lub przygotować kilka porcji deseru.
















