Chrupiące, pysznie ziemniaczane i idealne do drugiego dania, zwłaszcza do rozmaitych sosów, potrawek i gulaszy. Kulki ziemniaczane mają naprawdę sporo zalet. Oprócz tego to prawdziwe danie typu zero waste. Dobrze jest bowiem przygotować je z tego, co zostało po poprzednim obiedzie. A każdy z nas zna problem zbyt dużej ilości puree ziemniaczanego.

Dlaczego kulki ziemniaczane podaje się na weselach?

Być może właśnie to stało się przyczyną tego, dlaczego takie kulki tak często spotykamy na przyjęciach weselnych. Obrotne i pomysłowe kucharki w ten prosty sposób mogą przerobić dowolne ilości pozostałości po tłuczonych ziemniakach, czyli po tym, co weselnicy spożywają na weselu w pierwszej kolejności (a właściwie w drugiej, jako że palma pierwszeństwa na weselnym menu przysługuje zwykle rosołowi…).

Jedynym mankamentem kulek jest ich obiektywnie spora kaloryczność. Tego nie da jednak się uniknąć – trzeba usmażyć je na głębokim tłuszczu, bo inaczej nie zyskają odpowiedniej chrupkości i równego wysmażenia. 

Przepis na smażone kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, ugotuj z solą, utłucz i przepuść przez praskę (lepiej nie pomijać pierwszego etapu – samo przeciśnięcie przez praskę może sprawić, że w kulkach będą małe grudki). Jeśli szykujesz kulki z zimnego puree z wczorajszego obiadu, praska wystarczy.
  2. Dodaj do ziemniaków jajko i mąkę, dodaj przyprawy.
  3. Zagnieć ciasto podobnie jak na kluski śląskie czy kopytka. Z tak wyrobionego ciasta formuj warkocz i wycinaj z niego małe kawałki – z nich z kolei formuj małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Przy lepieniu dobrze jest zamoczyć ręce w zimnej wodzie, wówczas kulki nie będą kleiły się do rąk.
  4. Na talerz wysyp bułkę tartą i obtaczaj w niej kulki.
  5. Do garnka lub rondelka wlej olej – kulki powinno smażyć się w głębokim tłuszczu. 
  6. Rozgrzej dobrze olej (średnia moc palnika) i wrzuć na próbę jedną kulkę – jeśli od razu się smaży, zacznij smażenie partiami pozostałych kulek. Smażenie powinno trwać ok. 5-6 minut, do momentu aż kulki uzyskają złoty kolor.
  7. Podawaj do drugiego dania lub z ulubionymi sosami. Smacznego!

Jeśli szukasz równie dobrych kulinarnych patentów i przepisów jak ten, koniecznie zajrzyj do Messengera i zapisz się do naszego kanału nadawczego. Codziennie meldujemy się tam z 2 ciekawymi propozycjami – czy to na obiad, czy to na deser.