Chyba nie ma drugiej tak bardzo domowej zupy jak krupnik. W moi rodzinnym domu zawsze była gęsta, z kawałkami mięsa, pełna warzyw, ziemniaków i kaszy. Często wystarczała za cały obiad, ale nigdy nie smakowała jak ta od Jakuba Kuronia. Proponuje on, żeby dodać do niej 1 składnik, którego w moim rodzinnym przepisie nigdy nie było. Jednak jak się okazało, jest to dodatek, który zmienia zwykły krupnik kulinarne arcydzieło. Nie wyobrażam już sobie tej zupy bez niego.
Przepis na krupnik Jakuba Kuronia
Składniki:
- około 500 g skrzydełek kurczaka lub
- 2 litry wywaru lub wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- połówka selera
- biała część jednego pora
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej grubości
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 świeże lub suszone grzyby - to ten sekretny składnik, który robi różnicę
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę lub bulion, dodaj kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je w niedużej ilości wody, a jeśli masz świeże, od razu oczyść pokrój i wrzuć do wywaru.
- Wszystkie warzywa pokrój w kosteczkę. Rozgrzej na patelni olej z masłem. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smaż kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną i nabiorą złocistego koloru, po czym przełóż je do gotującego się wywaru. Dodaj namoczone grzyby, jeśli używasz suszonych, wlewając też wodę, w której się moczyły.
- Gdy całość zacznie ponownie wrzeć, wsyp kaszę jęczmienną. Po około 10 minutach dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze kilkanaście minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a zupa zgęstnieje.
- Na koniec dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstaw garnek z ognia i tuż przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki.
Mięso z krupniku może wyjąć, zdjąć z kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy.
Jak dopracować krupnik do perfekcji?
Krupnik to zupa, która lubi się nie spieszyć. Im dłużej się gotuje na małym ogniu, tym bardziej staje się aromatyczna, zwłaszcza jeśli w wywarze znalazły się grzyby. Oczywiście długie gotowanie dotyczy wyłącznie wywaru, gdyż po dodaniu pokrojonych warzyw nie należy jej już długo gotować, żeby warzywa się nie rozgotowały.
Nie każdy lubi gęsty krupnik. Jest na to sposób: kasza jęczmienna, gotując się, naturalnie zagęszcza zupę. Jeśli chcesz uzyskać krupnik mniej kleisty, przepłucz kaszę przed gotowaniem, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi. A jeśli właśnie to w krupniku lubisz, że jest zawiesisty, syp kasze do gara wprost z opakowania.
Sok z cytryny w krupniku to nie przypadek. Jego niewielka ilość ożywia smak zupy, równoważy słodycz warzyw i wydobywa z zupy więcej aromatu. Jeśli obawiasz się, że zupa z sokiem z cytryny będzie zbyt kwaskowa dla dzieci, zacznij od dodania kilku kropel i dopiero po spróbowaniu dodaj więcej.

















