Serek i masło, choć pyszne, szybko nudzą mi się na kanapkach. Wtedy poszukuję ciekawszych smaków, które urozmaicą moje śniadania i kolację. Mnóstwo ciekawych inspiracji znajduję u moich redakcyjnych koleżanek i kolegów na naszym kanale nadawczym (polecam śledzić!). Tam właśnie znalazłam przepisy na pasty, które zainspirowały mnie do przygotowania tego smarowidła na kanapki. Wyszło aromatyczne, niezwykle wyraziste, a do tego idealnie kremowe. Świetnie smakuje bez żadnych dodatków. Smaruję nim dobry chleb i zajadam ze smakiem. Zobacz, z czego je przygotowuję.
Smarowidło do chleba o smaku sałatki
Ta pasta smakuje niemal tak samo jak popularna sałatka z buraków i śledzia, ponieważ to właśnie te składniki są jej bazą. Dodaję do nich ugotowane jajka, cebulę i kilka dodatków. Całość blenduję na kremowe smarowidło. Warto produkty do niej przygotować wcześniej. Buraki możesz upiec lub ugotować w większej ilości do zupy, sałatki czy obiadu. Jajka również mogą być z poprzedniego dnia. Wtedy czas przygotowania pasty znacząco się skraca.
Śledzie sprawiają, że pasta ma charakterystyczny, lekko słonawy smak, który łagodzi słodycz buraków. Śmietana i majonez nadają jej kremowość, a chrzan pikantność.
Pasta z buraków i śledzi
Składniki:
- 4 filety śledziowe z oleju
- 4 jajka na twardo
- 2 małe ugotowane buraki bez skórki
- pół niewielkiej cebuli
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ostrego chrzanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki (niezbyt dokładnie).
- Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
- Śledzie wyjmij z oleju i delikatnie odsącz.
- Ugotowane jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół.
- Do miski przełóż buraki, śledzie, cebulę, jajka, śmietanę, majonez, ocet, miód i chrzan.
- Zblenduj całość na kremową i gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przed podaniem schłodź w lodówce przez co najmniej 15 minut.
Porady na pyszną pastę z buraków i śledzi
Choć ta pasta nie jest trudna do przygotowania, to warto pamiętać o kilku rzeczach, by wyszła idealna:
- Użyj śledzi w oleju, a nie w occie. Te drugie mają zbyt intensywny i ostry smak, który zepsuje smak smarowidła.
- śmietanę możesz zamienić na gęsty jogurt, jeśli chcesz by pasta wyszła lżejsza.
- chrzan możesz pominąć, pasta wyjdzie wtedy łagodniejsza w smaku.
- sok z cytryny możesz zastąpić octem balsamicznym.
- jeśli wolisz pasty z wyczuwalnymi kawałkami (a nie gładką masę), nie blenduj składników zbyt długo. Najlepiej zrób to pulsacyjnie lub rozgnieć je widelcem.
















