Zainspirowany pomysłami z kanału messengerowego MojegoGotowania.pl na Facebooku zacząłem mocno zastanawiać się nad tym, co można zrobić na obiad na szybko w środku tygodnia.
Co tu dużo kryć, w takich wypadkach najłatwiej sięgnąć po makaron z czymkolwiek, ale warto mieć w zanadrzu coś równie prostego, a jednak bardziej odżywczego.
Frittata sprawdza się właśnie w takich chwilach. Można ją zrobić z tego, co akurat masz – warzywa, ser, nawet resztki z wczorajszego obiadu. Daje efekt domowego, pełnowartościowego, ciepłego posiłku, a robi się ją bez stresu i bez bałaganu. Najlepsze jest to, że możesz ją pokroić jak pizzę i zjeść nawet na zimno wieczorem albo zabrać następnego dnia do pracy.
Co to jest frittata?
Frittata to po prostu zapiekany omlet – tylko trochę bardziej warzywny, bardziej treściwy i bardziej efektowny. Pochodzi z Włoch, ale niech jej pochodzenie cię nie zmyli – to nie pizza na pszennym cieście, choć wygląda podobnie.
W środku zamiast ciasta są jajka, a dodatki dobrać można już samemu. Możesz wrzucić warzywa, które trzeba już zużyć, dodać kawałek sera, trochę przypraw i gotowe. Piecze się ją na patelni, w piekarniku albo w air fryerze – jak ci wygodniej. W moim przypadku – najczęściej wygrywa patelnia, bo nie trzeba rozgrzewać piekarnika i wszystko da się „rozegrać” w jednym naczyniu.
Przepis na frittatę z brokułem, z serem i z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 5 jajek
- pół małego brokułu (ok. 150 g)
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki startego żółtego sera (np. cheddar, gouda)
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy lub masła do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotuj brokuły na parze lub wrzuć je na 3 minuty do wrzątku – mają być lekko miękkie, ale wciąż jędrne. Wrzuć do zimnej wody, odcedź i odstaw.
- Pomidorki przekrój na połówki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W misce roztrzep jajka z mlekiem, dodaj sól i pieprz do smaku.
- Na dużej patelni (najlepiej takiej, którą możesz wstawić do piekarnika) rozgrzej oliwę lub masło. Wlej masę jajeczną.
- Na wierzch wyłóż równomiernie brokuły i pomidorki, posyp wszystko serem.
- Smaż przez około 4-5 minut na małym ogniu, aż spód się zetnie.
- Jeśli masz możliwość (uważaj na rękojeść – może nie nadawać się do pieczneia), wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika (ok. 180°C) na kolejne 5-7 minut, aż wierzch się zapiecze i lekko zarumieni.
- Jeśli nie masz piekarnika – przykryj patelnię pokrywką i zostaw na ogniu jeszcze 3-4 minuty, aż całość się zetnie.
Smacznego!

















