Gdy słyszę, że ktoś ma w planach upiec ciasto ze śliwkami, od razu mam ochotę wprosić się na kawałeczek. Takim wypiekom się nie odmawia. Szczególnie gdy sezon na te owoce nieuchronnie dobiega końca. Wyjmij tortownicę lub blachę i nie jedz zbyt dużego obiadu, bo zabraknie ci w brzuchu miejsca na ten pyszny deser. Na 100% z dokładką.

Jak zrobić proste ciasto ze śliwkami?

Wszystkie składniki do tego dziecinnie prostego deseru powinny mieć temperaturę pokojową. Różnica temperatur wpłynie negatywnie na konsystencję ciasta. Poza tym, aby lekkie, wilgotne ciasto ze śliwkami po wypieczeniu nie zamieniło się w ciężkawy zakalec i nie opadło, uważaj podczas łączenia suchych składników z „mokrymi”. Nie mieszaj ich zbyt długo, a jedynie do połączenia się składników. 

Z tych samych powodów owoce do tego ciasta trzeba wybrać rozważnie i z głową. Sam wypiek bez dodatków będzie dość wilgotny, dlatego ociekające sokiem śliwki to nie najlepszy wybór. Najpewniejsze będą węgierki. 

Przepis na mięciutkie ciasto ze śliwkami

Składniki (na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm lub tortownicę ok. 25 cm):

  • ok. 400-500 g śliwek (już wypestkowanych, w połówkach lub w ćwiartkach)
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 320 g mąki typu 450
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

Dodatkowo: cukier puder do posypania gotowego ciasta, a opcjonalnie: 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej do miski 2 szklanki mąki. 
  2. Dodaj 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj.
  3. Do drugiej dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Gdy masa zwiększy objętość, będzie jasna i puszysta, zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując wlej do masy olej i krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  4. Następnie wlej do płynnej masy dodatkowo pół szklanki mleka i ponownie zmiksuj całość do połączenia się składników.
  5. Nie przerywając miksowania, dodawaj do płynnej masy po ok. 3-4 łyżki mąki z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i za każdym razem delikatnie wymieszaj - tak, by nie było grudek. 
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie. 
  7. Rozłóż na wierzchu kawałki śliwek skórką na dół. 
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz do suchego patyczka ok. 45-60 minut w trybie grzania góra dół. Gdy wierzch ciasta się zrumieni, zmniejsz nieco temperaturę pieczenia. 
  9. Wyjmij ciasto i wystudź całkowicie przed pokrojeniem. Posyp przed podaniem cukrem pudrem. 

Ciasto dodatkowo możesz podać z solidną łyżką naturalnego skyru lub śmietany - gęstej lub bitej.

Jak podkręcić klasyczne ciasto ze śliwkami?

Jeśli chcesz urozmaicić trochę to ciasto, 3/4 gotowej masy przelej do formy i wygładź, a następnie do reszty ciasta przesiej kakao z dodatkiem cynamonu lub kardamonu. Dodaj też 1 łyżkę mleka, by było ono nieco rzadsze - wtedy pozostanie na wierzchu.Wymieszaj, wyłóż jako kleksy w równych odległościach na wierzch ciasta i zrób marmurkowe maziaje patyczkiem, łącząc kleksy w fantazyjny wzór. Przygotowana, jednolita masa nadaje się też do wypieczenia muffinek śliwkowych. Na wierzchu wystarczy ułożyć „płatki” z ćwiartek śliwek i płatków migdałów. Babeczki będą się piec o ok. połowę krócej niż ciasto w dużej formie. Pamiętaj tylko, by nie zalewać formy na babeczki po brzegi. Zostaw ok. 1/3-1/4 miejsca na wyrastanie.