Drożdżowe ciasto z twarogiem przygotowuje się niemal tak samo jak klasyczną drożdżówkę, z tą różnicą, że masę serową wykłada się dopiero na wyrośnięty spód. Ciasto pięknie rośnie. Jest puszyste, mięciutkie i lekkie. Możesz je udekorować owocami, choć nie jest to konieczne. Zobacz, jak przygotować to delikatne ciasto drożdżowe.

Jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe?

Żeby zrobić puszyste, delikatne i wilgotne ciasto drożdżowe, nie potrzebujesz żadnych specjalnych składników, mikserów czy trików. To, co ci się najbardziej przyda to czas, i może trochę cierpliwości. Drożdże zrobią niemal wszystko za ciebie. Wystarczy, że użyjesz świeżych i porządnie je wymieszasz z pozostałymi składnikami. Potem pozwól im działać. Nie spiesz się, ciasto musi spokojnie wyrosnąć. Szanse, że przetrzymasz je za długo są naprawdę niewielkie, a ryzyko, że wstawisz zbyt szybko ciasto do piekarnika spore. Dobrze wyrośnięte ciasto jest sprężyste, ładnie ugina się pod palcem i powoli wraca do swojego kształtu. Dopiero takie ciasto możesz piec, a uzyskasz ciasto swoich marzeń. Lekkie jak puch, delikatne, wprost rozpływające się w ustach. Z masą twarogową i owocami pokochasz je od pierwszego kęsa.

Getty/iStock, Maryna Iaroshenko

Przepis na twarogowe ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 30 świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 70 ml oleju
  • 2 jajka

Składniki na masę serową:

  • 250 g mielonego sera białego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki budyniu w proszku
  • dowolne owoce

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób rozczyn drożdżowy. Do miseczki wkrusz drożdże, zalej je ciepłym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj całość, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw do podrośnięcia na 15-20 minut. 
  2. Po tym czasie rozczyn powinien wyraźnie się spienić i podrosnąć. Przełóż go do większej miski, dodaj pozostałą mąkę, cukier, wbij całe jajka oraz wlej olej. Wyrób ze składników gładkie i elastyczne ciasto. Pamiętaj, nie wystarczy wymieszać ich ze sobą do połączenia. Ciasto trzeba pougniatać, aby miało po upieczeniu przyjemną puchatą konsystencję. Ręcznie zajmie to ok. 10 minut (robotem o połowę krócej).
  3. Przełóż ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  4. Przygotuj masę serową. W misce wymieszaj twaróg z jajkiem, cukrem, olejem i proszkiem budyniowym na gładką masę. Wyłóż ją na wyrośnięte ciasto. Możesz w cieście zrobić wgłębienia spodem szklanki i w te miejsca włożyć masę twarogową. Wierzch ozdób owocami (możesz je też pominąć).
  5. Piecz ciasto przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.