Latem ciasta z owocami zdecydowanie królują na stołach. Nie ma co się dziwić, bo maliny, truskawki, borówki czy czereśnie to wprost idealny dodatek do kruchych, biszkoptowych i drożdżowych wypieków. Zamiast jednak bawić się w skomplikowane przepisy jak z cukierni, lepiej wybrać pewniak, który udaje się zawsze i każdemu. Takie właśnie jest odwrócone ciasto z owocami. Zobacz dokładną recepturę i koniecznie zapisz sobie ją na później.

Jak zrobić ciasto z owocami? Banalnie prosty sposób na opak

Aby przygotować pyszne, puszyste i mięciutkie jak chmurka ciasto z owocami, wystarczy dosłownie kilka składników za grosze. Potrzebne będą tylko jajka, mąka, cukier, proszek do pieczenia i szczypta soli. I to tyle, żadne drogie masło, śmietanka czy olej już się nie przyda.

Jeśli natomiast chodzi o sam proces przygotowania, to całość robi się migusiem. Trzeba tylko ukręcić szybkie ciasto biszkoptowe, a następnie zalać nim owoce wrzucone do blachy. Taka kolejność może wydawać się niektórym dziwna, bo zwykle to owoce lądują na cieście, a nie odwrotnie. Wszystko to jednak nie jest przypadkowe, bo na koniec, po upieczeniu takie ciasto odwraca się do góry nogami i owoce pięknie prezentują się na wierzchu i nie ma szans, żeby coś opadło. Zobacz ten genialny w swojej prostocie przepis i koniecznie przygotuj go przy najbliższej okazji.

Prosty przepis na ciasto z owocami

Składniki:

  • 0,5 kg ulubionych letnich owoców
  • 3 średnie jajka
  • 90 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni i natłuszczenia foremki oraz wyłożenia jej papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp umyte i osuszone owoce.
  2. Jajka wybij do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru z cukrem wanilinowym i po jednym żółtku, ciągle miksując.
  3. Do jajecznej masy stopniowo dodawaj po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz całość na jednolite ciasto.
  4. Gotowym ciastem zalej owoce w formie i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika.
  5. Ciasto z owocami piecz przez około 25-30 minut, do suchego patyczka.