Wyobraź sobie taką scenkę rodzajową. Za oknem spadają liście z drzew, a słupek termometru nieubłagalnie leci w dół. Ty za to grzejesz się w ciepłej kuchni i zaraz wyciągniesz z piekarnika puszyste, pachnące, słodkie bułeczki drożdżowe. Na samą myśl o takim scenariuszu robi się cieplej na sercu. Zapomnij jednak tym razem o zwykłych cynamonkach, tylko podkręć jesienne smaki do maksimum. Te ślimaczki nie tylko mają dynię w cieście, dzięki czemu zyskują słoneczną barwę. Królowa październikowych straganów zawita też w nadzieniu, które przypomni ci w smaku modny napój pumpkin spice latte. Ten wypiek naprawdę robi wrażenie i teraz jest doskonały moment, żeby popisać się nim przed znajomymi.   

Dyniowe bułeczki korzenne – przepis

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • 120 g purée z dyni
  • 1/3 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 340 g mąki pszennej 

Na nadzienie:

  • 50 g masła
  • 60 g purée z dyni
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki goździków

Dodatkowo: białko do smarowania

(wszystkie przyprawy w formie sproszkowanej)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej mleko z masłem. Poczekaj aż tłuszcz się rozpuści i przestudź miksturę do temperatury około 41°C. 
  2. Wymieszaj w misce cukier, gałkę muszkatołową i sól razem z purée z dyni (wystarczy upiec pokrojoną dynię bez żadnych dodatków do miękkości i zmiksujesz ją na gładki krem). 
  3. Dodaj do dyni masło z mlekiem, drożdże i jajko. Zacznij miksować lub mieszać szpatułką. Stopniowo wsypuj mąkę. Rozrabiaj do połączenia składników.
  4. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe. Zajmie to około 5–10 minut. Przykryj je i odłóż je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  
  5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 x 35 cm. Jeśli za bardzo się kurczy, przykryj je ściereczką i odczekaj minimum 10 minut, żeby gluten „odpoczął".
  6. Przygotuj nadzienie. Połącz miękkie masło z purée z dyni, aż powstanie jednolita pasta. W oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z brązowym cukrem.
  7. Rozsmaruj masło z dynią na drożdżowym placku. Oprósz posypką po całej powierzchni. Zawiń ciasto w rulon. Brzegi posmaruj białkiem, żeby ślimaczki się nie rozwijały.
  8. Pokrój rulon w plastry, tak żeby wyszło około 10–12 bułeczek. Umieść je na blasze wyłożonej pergaminem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
  9. Piecz bułeczki dyniowe przez mniej więcej pół godziny w 180°C (tryb góra dół). 

Czym udekorować drożdżowe bułeczki dyniowe?

Dyniowe drożdżówki z nadzieniem pumpkin spice możesz udekorować podobnie jak zwykłe cynamonki, czyli oprószyć cukrem pudrem lub oblać śnieżnobiałym lukrem (możesz go wzbogacić sokiem z cytryny lub posypać po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy). Świetnym pomysłem jest także przygotowanie bułeczek potrójnie dyniowych, czyli dodanie złocistego purée także do lukru

Pasuje tu również polewa z serka kanapkowego typu Philadelphia. Możesz dosłodzić ją syropem klonowym zamiast używać cukru, żeby podkręcić karmelowo-korzenne smaki wypieku. Do takiej dekoracji bułeczek warto dodać również wanilię.