Wyobraź sobie taką scenkę rodzajową. Za oknem spadają liście z drzew, a słupek termometru nieubłagalnie leci w dół. Ty za to grzejesz się w ciepłej kuchni i zaraz wyciągniesz z piekarnika puszyste, pachnące, słodkie bułeczki drożdżowe. Na samą myśl o takim scenariuszu robi się cieplej na sercu. Zapomnij jednak tym razem o zwykłych cynamonkach, tylko podkręć jesienne smaki do maksimum. Te ślimaczki nie tylko mają dynię w cieście, dzięki czemu zyskują słoneczną barwę. Królowa październikowych straganów zawita też w nadzieniu, które przypomni ci w smaku modny napój pumpkin spice latte. Ten wypiek naprawdę robi wrażenie i teraz jest doskonały moment, żeby popisać się nim przed znajomymi.
Dyniowe bułeczki korzenne – przepis
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 120 g purée z dyni
- 1/3 szklanki mleka
- 30 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
- 340 g mąki pszennej
Na nadzienie:
- 50 g masła
- 60 g purée z dyni
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
Dodatkowo: białko do smarowania
(wszystkie przyprawy w formie sproszkowanej)
Przygotowanie:
- Rozgrzej mleko z masłem. Poczekaj aż tłuszcz się rozpuści i przestudź miksturę do temperatury około 41°C.
- Wymieszaj w misce cukier, gałkę muszkatołową i sól razem z purée z dyni (wystarczy upiec pokrojoną dynię bez żadnych dodatków do miękkości i zmiksujesz ją na gładki krem).
- Dodaj do dyni masło z mlekiem, drożdże i jajko. Zacznij miksować lub mieszać szpatułką. Stopniowo wsypuj mąkę. Rozrabiaj do połączenia składników.
- Wyrób gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe. Zajmie to około 5–10 minut. Przykryj je i odłóż je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 25 x 35 cm. Jeśli za bardzo się kurczy, przykryj je ściereczką i odczekaj minimum 10 minut, żeby gluten „odpoczął".
- Przygotuj nadzienie. Połącz miękkie masło z purée z dyni, aż powstanie jednolita pasta. W oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z brązowym cukrem.
- Rozsmaruj masło z dynią na drożdżowym placku. Oprósz posypką po całej powierzchni. Zawiń ciasto w rulon. Brzegi posmaruj białkiem, żeby ślimaczki się nie rozwijały.
- Pokrój rulon w plastry, tak żeby wyszło około 10–12 bułeczek. Umieść je na blasze wyłożonej pergaminem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut.
- Piecz bułeczki dyniowe przez mniej więcej pół godziny w 180°C (tryb góra dół).
Czym udekorować drożdżowe bułeczki dyniowe?
Dyniowe drożdżówki z nadzieniem pumpkin spice możesz udekorować podobnie jak zwykłe cynamonki, czyli oprószyć cukrem pudrem lub oblać śnieżnobiałym lukrem (możesz go wzbogacić sokiem z cytryny lub posypać po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczy). Świetnym pomysłem jest także przygotowanie bułeczek potrójnie dyniowych, czyli dodanie złocistego purée także do lukru.
Pasuje tu również polewa z serka kanapkowego typu Philadelphia. Możesz dosłodzić ją syropem klonowym zamiast używać cukru, żeby podkręcić karmelowo-korzenne smaki wypieku. Do takiej dekoracji bułeczek warto dodać również wanilię.

















