Jagodzianki z patelni to kreatywna, inna niż zwykle odsłona bułeczek z jagodami. Jeśli znasz i szanujesz pampuchy (bułki na parze), ta propozycja na pewno ci je przypomni. Po uformowaniu bułeczki już nie czekają na ponowne wyrastanie, jak w tradycyjnym przepisie na jagodzianki. Wędrują prosto na patelnię z mleczno-waniliowym sosem z dodatkiem masła. Takie danie to obiad i podwieczorek 2 w 1.

Jak zrobić bułeczki z jagodami bez pieczenia?

Jagodzianki z patelni rosną i stają się puszyste już na patelni, pod przykryciem, gotowane, a właściwie duszone na parze. Mąka z bułeczek przy okazji doskonale zagęści sos, więc nie musisz martwić się o jego konsystencję. 

Ciasto powinno być doskonale napowietrzone, lekkie jak puch. Najlepiej będzie, jeśli wyrobisz je robotem kuchennym. Takie ciasto wyrasta świetnie w uchylonym lekko piekarniku nagrzanym na 40-45 st. C (niewielkie grzanie). Potrzebuje w takich warunkach ok. godziny. Dopilnuj tego etapu, bo potem bułeczki z jagodami już na żadnym etapie nie podrastają. 

Nadzienie zagęścisz 1 łyżeczką budyniu waniliowego (przy okazji doda smaku), ale jeśli nie masz, może być skrobia ziemniaczana. Zwiąże to owoce i zapobiegnie wyciekaniu soku.

Przepis na jagodzianki z patelni

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 12 g świeżych drożdży w temp. pokojowej
  • 120 ml mleka 
  • 30 g cukru
  • 1 żółtko
  • 30 g masła
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 150 g jagód
  • 1 łyżeczka budyniu
  • 1 łyżka cukru

Składniki na sos (opcjonalny):

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Zrób rozczyn: wlej 3-4 łyżki letniego mleka do miseczki, dodaj 1 łyżkę mąki, cukier i pokrusz drożdże w temp. pokojowej. Wymieszaj i odłóż na ok. 20 minut.
  2. Rozpuść w rondelku masło i wystudź. 
  3. Gdy rozczyn podrośnie i zacznie pracować, wlej do misy miksera resztę mleka, dodaj żółtko, przesiej mąkę, wsyp resztę cukru, dodaj sól i rozczyn. Wyrabiaj ok. 3 minuty. 
  4. Do wstępnie wymieszanego ciasta dolej rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiaj kolejne 10 minut. Przykryj i odłóż do wyrośnięcia. Powinno porządnie podwoić lub potroić swoją objętość. 
  5. W międzyczasie zrób prosty sos do bułeczek z jagodami: wlej na patelnię mleko, dodaj masło i 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Podgrzewaj na minimalnym ogniu bez gotowania, doglądaj podczas podgrzewania, by mleko się nie zagotowało.
  6. Gdy sos się podgrzewa, przygotuj jagody: zasyp umyte i osuszone owoce 1 łyżką cukru i budyniu, wymieszaj delikatnie, gotowe. 
  7. Podsyp blat lub stolnicę 1 łyżką mąki. Urywaj kawałki podrośniętego ciasta wielkości mandarynki, uformuj w kulkę, a następnie rozpłaszcz w dłoniach, nałóż do środka po 1 porcji nadzienia, zlep brzegi i uformuj ponownie w kuleczkę, odkładaj na bok.
  8. Uformowane jagodzianki z patelni kładź na patelnię z sosem. Przykryj i gotuj na niewielkiej mocy palnika ok. 25-30 minut. 
  9. Podawaj polane sosem.