Jagodzianki z patelni to kreatywna, inna niż zwykle odsłona bułeczek z jagodami. Jeśli znasz i szanujesz pampuchy (bułki na parze), ta propozycja na pewno ci je przypomni. Po uformowaniu bułeczki już nie czekają na ponowne wyrastanie, jak w tradycyjnym przepisie na jagodzianki. Wędrują prosto na patelnię z mleczno-waniliowym sosem z dodatkiem masła. Takie danie to obiad i podwieczorek 2 w 1.
Jak zrobić bułeczki z jagodami bez pieczenia?
Jagodzianki z patelni rosną i stają się puszyste już na patelni, pod przykryciem, gotowane, a właściwie duszone na parze. Mąka z bułeczek przy okazji doskonale zagęści sos, więc nie musisz martwić się o jego konsystencję.
Ciasto powinno być doskonale napowietrzone, lekkie jak puch. Najlepiej będzie, jeśli wyrobisz je robotem kuchennym. Takie ciasto wyrasta świetnie w uchylonym lekko piekarniku nagrzanym na 40-45 st. C (niewielkie grzanie). Potrzebuje w takich warunkach ok. godziny. Dopilnuj tego etapu, bo potem bułeczki z jagodami już na żadnym etapie nie podrastają.
Nadzienie zagęścisz 1 łyżeczką budyniu waniliowego (przy okazji doda smaku), ale jeśli nie masz, może być skrobia ziemniaczana. Zwiąże to owoce i zapobiegnie wyciekaniu soku.
Przepis na jagodzianki z patelni
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 12 g świeżych drożdży w temp. pokojowej
- 120 ml mleka
- 30 g cukru
- 1 żółtko
- 30 g masła
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 150 g jagód
- 1 łyżeczka budyniu
- 1 łyżka cukru
Składniki na sos (opcjonalny):
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
- Zrób rozczyn: wlej 3-4 łyżki letniego mleka do miseczki, dodaj 1 łyżkę mąki, cukier i pokrusz drożdże w temp. pokojowej. Wymieszaj i odłóż na ok. 20 minut.
- Rozpuść w rondelku masło i wystudź.
- Gdy rozczyn podrośnie i zacznie pracować, wlej do misy miksera resztę mleka, dodaj żółtko, przesiej mąkę, wsyp resztę cukru, dodaj sól i rozczyn. Wyrabiaj ok. 3 minuty.
- Do wstępnie wymieszanego ciasta dolej rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiaj kolejne 10 minut. Przykryj i odłóż do wyrośnięcia. Powinno porządnie podwoić lub potroić swoją objętość.
- W międzyczasie zrób prosty sos do bułeczek z jagodami: wlej na patelnię mleko, dodaj masło i 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Podgrzewaj na minimalnym ogniu bez gotowania, doglądaj podczas podgrzewania, by mleko się nie zagotowało.
- Gdy sos się podgrzewa, przygotuj jagody: zasyp umyte i osuszone owoce 1 łyżką cukru i budyniu, wymieszaj delikatnie, gotowe.
- Podsyp blat lub stolnicę 1 łyżką mąki. Urywaj kawałki podrośniętego ciasta wielkości mandarynki, uformuj w kulkę, a następnie rozpłaszcz w dłoniach, nałóż do środka po 1 porcji nadzienia, zlep brzegi i uformuj ponownie w kuleczkę, odkładaj na bok.
- Uformowane jagodzianki z patelni kładź na patelnię z sosem. Przykryj i gotuj na niewielkiej mocy palnika ok. 25-30 minut.
- Podawaj polane sosem.
















