Mój dziadek jesienią kisił niemalże tony kapusty, a potem przygotowywał z niej pyszne dania. Jednym z moich ulubionych obiadów w jego wykonaniu były aromatyczne żeberka w kapuście. Mięso wychodziło tak soczyste i miękkie, że dosłownie rozpływało się w ustach. Kapuściana pierzynka natomiast dodawała mu wyrazistego smaku oraz chrupkości. Do tego dania praktycznie nie były już potrzebne ani ziemniaki, ani specjalna surówka (chociaż oczywiście można je było dodać, jeśli się chciało, ale mi zazwyczaj wystarczał kubek kompotu z jabłek). Dziadek miał 1 patent, który stosuję niezmiennie do dziś. 

Sprawdzony sposób dziadka Janka na soczyste żeberka

Ta potrawa to pochwała prostoty. Dawniej właściwie wszyscy mieli własną kiszoną kapustę, a żeberka wieprzowe były stosunkowo tanie. Żeby mięso było idealnie soczyste i pełne smaku, mój dziadek zawsze najpierw je obsmażał na niewielkiej ilości wieprzowego smalcu. Dobrze to sobie zapamiętałam i zawsze robię tak samo. Zdarza mi się natomiast przepłukiwać kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, choć dziadek Jan tego nie robił (ale to dlatego, że miał swoją).

Dodaję te same przyprawy, co lata temu, żeby odtworzyć tamten smak (kminek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie) oraz wrzucam ulubione dodatki dziadka, czyli suszone śliwki i namoczone w wodzie suszone grzybki. Nie trzeba ich wiele, a naprawdę robią tutaj robotę. Mój dziadek najchętniej serwował to danie z kleksem kwaśnej śmietany i drobno posiekaną świeżą natką pietruszki prosto z ogródka. Do tej pory to moja ulubiona wersja smakowa. Poniżej znajdziesz dawny przepis, który odtworzyłam 1:1. 

Fot. Getty/iStock, Sebastian Studio

Przepis na żeberka w kapuście kiszonej 

Składniki: 

  • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g boczku (parzonego lub gotowanego)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 suszone śliwki
  • 5 kapeluszy suszonych grzybów (namoczonych przez minimum 6 godzin w letniej wodzie)
  • 2 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (lub kminku w całości)
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz i sól 

Sposób przygotowania:

  1. Pasek żeberek wieprzowych pokrój na pojedyncze porcje (po 1 żeberku).
  2. Na patelni rozgrzej smalec, żeberka dopraw solą i wszystkie po kolei obsmaż na złoty kolor. Obsmażone żeberka odkładaj na talerz.
  3. Na tę samą patelnię przełóż pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć go przez ok. 5-7 minut aż będzie lekko zrumieniony (nie mieszaj go w tym czasie - ma się lekko wysmażyć, a nie ugotować). 
  4. Do boczku dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przemieszaj i smaż przez ok. 5 minut, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Teraz na patelnię dodaj odcedzoną i przesiekaną kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej przepłukać).
  6. Następnie dodaj liście laurowe, ziela angielskie, kminek, majeranek, zmielony pieprz oraz pokrojone suszone śliwki i suszone grzyby.
  7. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż składniki dokładnie się wymieszają.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  9. Połowę kapusty przełóż do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką, na wierzchu połóż obsmażone żeberka.
  10. Przykryj danie resztą kiszonej kapusty, a następnie przykryj naczynie. 
  11. Żeberka w kapuście wstaw do piekarnika i piecz przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia możesz odkryć pokrywkę. 

Tak przygotowane żeberka w kapuście kiszonej będą pyszne także na drugi i trzeci dzień. Wystarczy podlać je niewielką ilością wody lub bulionu i podgrzać w garnku na kuchence. A po inne tego typu wspaniałe przepisy rodem z PRL zapraszam cię na nasz redakcyjny kanał messenger. Warto dołączyć i 2x dziennie dostawać specjalnie wyselekcjonowane receptury i porady kulinarne.