Kaszanka długo miała złą prasę, ale niesłusznie. To, co kiedyś było symbolem biednej kuchni, dziś wraca na stoły jako coś wartościowego – i to nie tylko w Polsce. Zobacz, co się dzieje na Wyspach Brytyjskich – tamtejszy black pudding wciągają na śniadanie całe pokolenia, i to z dumą. I właściwie – bardzo słusznie. Kaszanka to nie tylko smak, to także ogromna dawka wartościowych składników odżywczych. Wystarczy tylko dobrze ją podać, by zupełnie zmienić na jej temat zdanie.

Jak wykorzystać kaszankę w różnych daniach?

Z kaszanką można kombinować znacznie ciekawsze dania niż tylko ograniczyć się do położenia latem jej bezpośrednio na grillu. Spróbuj pokroić ją w plasterki i zapiec z jabłkiem, cebulą i majerankiem w piekarniku – wyjdzie sycące danie obiadowe nie gorsze niż wątróbka podawana w podobny sposób.

Możesz też dodać ją do farszu do pierogów, zapiekanek lub nawet do risotta zamiast kiełbasy. W domowych naleśnikach z kaszanką i kapustą kiszoną sprawdza się rewelacyjnie. Ale jeśli chcesz zjeść coś na szybko – zrób jajecznicę z dodatkiem tego ciemnego masarskiego wyrobu.

I tu właśnie wskakują dwa dodatki: kaszanka i grzyby z octu. Ja zawsze mam słoik takich grzybków pod ręką. Nie trzeba ich nawet podgrzewać – wystarczy dorzucić na sam koniec smażenia. Dają kwaśny kontrapunkt, który idealnie pasuje do tłustej kaszanki.

Przepis na jajecznicę z kaszanką i grzybami

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • 1/3 kaszanki (ok. 100 g)
  • kilka grzybów z zalewy octowej (np. podgrzybki, maślaki)
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i wrzuć ją na patelnię z masłem klarowanym lub smalcem. Podsmaż na średnim ogniu aż się zeszkli.
  2. Pokrój kaszankę na mniejsze kawałki. Wrzuć na patelnię, zamieszaj i smaż razem z cebulą przez 1-2 minuty, aż się lekko rozpadnie i podgrzeje.
  3. W osobnej miseczce roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu.
  4. Wlej jajka na patelnię i mieszaj delikatnie, aż się zetną, ale wciąż będą lekko kremowe.
  5. Na sam koniec dodaj odsączone grzyby z zalewy octowej – możesz je lekko pokroić, jeśli są duże. Zamieszaj jeszcze raz i zdejmij z ognia.
  6. Podawaj od razu – najlepiej z kromką chrupiącego pieczywa.

Smacznego!