Gdy nie mam czasu na wyszukane przepisy, a rodzina domaga się czegoś słodkiego, robię to proste, ale pyszne ciasto czekoladowe z air fryer. Pracy przy nim tyle, co nic, bo wystarczy wymieszać składniki, a efekt zaskakuje od pierwszego kęsa. To miękkie i wilgotne ciacho, któremu bliżej do kremowego brownie niż puchatych wypieków. Moja rodzina je uwielbia i zawsze prosi o dokładki.
Czekoladowe ciasto z 3 składników
Wydawałoby się, że 3 składniki to trochę za mało, by przygotować z nich pyszne ciasto, a jednak. Tylko tyle wystarczy, by cieszyć się kremowym, wilgotnym, rozpływającym się w ustach czekoladowym brownie. Zatem do przygotowania go potrzebujesz:
- banany - wybierz te bardzo dojrzałe. Do ciasta nie dodaje się cukru, więc to od owoców zależy jego słodycz. Doskonale sprawdzą się w tym przepisie zapomniane banany, lekko czarnawe, które do kilku dni zalegają na twoim blacie.
- masło orzechowe - tu możesz kombinować. Najlepsze będzie to, które w składzie ma 100% orzechów i jest bez dodatku cukru czy oleju. Wybierz swoje ulubione, czy to z orzechów ziemnych, nerkowców, czy też migdałów. Każde będzie pasowało. Możesz również wykorzystać samodzielnie przygotowane masło z orzechów (wystarczy zmiksować uprażone wcześniej orzechy na gładką pastę w malakserze).
- kakao - ja dodaję 2 łyżki, ale jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasto, możesz dodać nawet 3.
Getty/iStock, Jose Martinez Calderon
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
- 3 banany
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie: ulubione orzechy lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Banany obierz ze skórki i przełóż do miski. Rozgnieć je widelcem na gładką masę (mogą być w niej wyczuwalne niewielkie grudki).
- Do bananów dodaj masło orzechowe oraz kakao. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Niewielką foremkę (ok. 15 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie skrop oliwą. Przełóż do niej masę czekoladową, wyrównaj.
- Wierzch możesz udekorować posiekanymi orzechami lub czekoladą, ale nie jest to konieczne.
- Piecz ciasto w air fryerze w 180 stopniach przez 25 minut.
Co dodać do ciasta czekoladowego, by było jeszcze lepsze?
Ten przepis na ciasto czekoladowe możesz traktować jako bazę, której smak w łatwy sposób zmienisz. Garść orzechów (migdałów, laskowych lub włoskich) dodanych na wierzch ciasta sprawi, że będzie ono lekko chrupiące, natomiast posiekana czekolada podkręci jego smak. Do masy możesz również dodać posiekane suszone owoce (morele, rodzynki lub żurawinę) albo garść wiórków kokosowych (jeśli je lubisz). Moim sekretnym składnikiem są mrożone maliny, które często dodaję na wierzch ciasta. Owoce przełamują jego czekoladowy smak, a do tego świetnie wyglądają.
















