Winogrona tej odmiany są duże, z lekko fioletową barwą, a ich skórka cienka i delikatna. W środku kryje się bardzo słodki, intensywnie aromatyczny miąższ o wyjątkowym smaku. To właśnie ten smak sprawia, że porównanie do landrynek nie jest wcale przesadzone. To naturalna słodycz w najczystszej postaci, bez sztucznych dodatków, ale z wyraźną nutą cytrusów i kwiatów.

Skąd nazwa i dlaczego warto poznać tę odmianę?

Choć w Polsce nie są tak popularne jak standardowe winogrona z supermarketu, w sklepach specjalistycznych, delikatesach i na miejskich targach można je spotkać zazwyczaj pod koniec lata i wczesną jesienią. Ich dostępność jest ograniczona. Trafiają do kraju w niewielkich ilościach, często od importerów z Hiszpanii lub Włoch.

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak klasyczne, winogrona stołowe. Jednak już po pierwszym kęsie różnica staje się oczywista. Winogrona królowej Niny mają bardzo skoncentrowany, słodki smak i delikatną skórkę, która łatwo pęka pod zębami. W odróżnieniu od winogron popularnych w marketach, nie mają rozwodnionego wnętrza, są zwarte i esencjonalne.

Do czego nadają się winogrona królowej Niny?

Winogrona królowej Niny najbardziej nadają się do bezpośredniego spożycia ze względu na swoją wielkość i słodycz. Idealnie pasują do serów, wędlin, a osoby bardziej konserwatywne mogą po prostu potraktować je jako wspaniałą słodką przekąskę po obiedzie. Niemniej jednak różowe winogrona królowej Niny da się także wykorzystać do przetworów.  Można z nich zrobić sok, dżem albo włożyć całe do słoików, zalać syropem, by móc sięgać po nie także zimą.

Czy winogrona królowej Niny mają pestki?

Choć obecnie na rynku dominują odmiany bezpestkowe, klasyczne winogrona królowej Niny mogą zawierać pestki. Warto to uwzględnić przy zakupie. Dla niektórych może to być wada, ale dla innych to znak, że owoc nie był przesadnie modyfikowany.

Oprócz smaku i aromatu, uwagę zwraca także naturalny połysk skórki i przyjemny zapach, który unosi się już po otwarciu opakowania. Nie bez powodu określa się je mianem „królewskich”. To produkt wyjątkowy i luksusowy, nawet jeśli nie kosztuje fortuny.

Gdzie i kiedy szukać winogron królowej Niny?

W Polsce winogrona tej odmiany najczęściej pojawiają się na przełomie sierpnia i września. Ich sezon jest krótki i zależny od warunków pogodowych w krajach, z których są importowane. Największe szanse na ich znalezienie są w większych miastach, w dobrze zaopatrzonych stoiskach z owocami na bazarach i targach oraz w sklepach z żywnością śródziemnomorską, eko delikatesach lub na targach z owocami z importu.

W sprzedaży są także sadzonki winogron królowej Niny. Można znaleźć je w internecie i eksperymentować z ich uprawą także w Polsce, choć pogoda wciąż może nie pozwalać na zadowalające efekty w postaci obfitych zbiorów.