Podczas gdy wszyscy dookoła rzeźbią kieszonki z truskawkami albo czekają na jagody, żeby zrobić zapasy do zamrażarki, ja wyciągam zeszyt babci i odtwarzam jej wspaniałe pierogi z czereśniami. Ten przepis nie ma sobie równych, bo zarówno ciasto, jak i owocowe wnętrze są dokładnie takie, jak pamiętam z dzieciństwa. W punkt delikatne i słodkie. Zwykle podaję je z waniliowym serkiem homogenizowanym, ale wiem, że świetnie pasują do nich też inne dodatki. Nic tylko lepić i eksperymentować.
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było mięciutkie?
Dla mnie niezawodnym sposobem na miękkie i elastyczne ciasto, którego oczywiście nauczyła mnie babcia, jest zaparzanie mąki. W tym przepisie nie ma żadnego jajka i zupełnie nie jest potrzebne, żeby pierogi lepiły się jak marzenie. Wystarczy, że wlejesz gorącą (prawie wrzącą) wodę do mąki pszennej ze szczyptą soli. Najpierw wymieszaj składniki łyżką, żeby się nie oparzyć, a kiedy przestygną, zagnieć z dodatkiem tłuszczu. Ja zawsze wlewam roztopione masło. Dzięki niemu pierogi z czereśniami jeszcze bardzie rozpływają się w ustach. Możesz je jednak równie dobrze zamienić na olej, jeśli chcesz zrobić słodki obiad wegański.
Pierogi z czereśniami – przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 ml gorącej wody
- 25 g masła
- 400 g czereśni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z solą. Wlej gorącą wodę. Przemieszaj. Dodaj roztopione masło. Kiedy składniki ostygną na tyle, że będzie można je już dotykać dłońmi, zagnieć z nich ciasto. Powinno być jednolite i nie kleić się do palców, ale jednocześnie plastyczne i miękkie. Przykryj je ściereczką lub zawiń w folię spożywczą i odłóż na bok na 30 minut. To ważny krok – bez tego przy rozwałkowywaniu będzie się kurczyć.
- Kiedy ciasto na pierogi odpoczywa, przygotuj czereśnie. Umyj je (a najlepiej wymocz w zimnej wodzie, żeby pozbyć się ewentualnych robaczków) i osusz. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Posyp mąką ziemniaczaną. Zwiąże ona sok wysączający się z czereśni, tworząc apetyczny, gęsty syrop. Jeśli owoce nie są bardzo słodkie, możesz dodać trochę cukru pudru.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój krążki. Układaj na każdym z nich po łyżeczce czereśni. Złóż na pół i sklej brzegi (przyciśnij widelcem lub zapleć palcami). Odkładaj kolejne pierogi na podsypaną mąką stolnicę.
- Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 2 minuty i wyciągnij je łyżką cedzakową.
Z czym podać pierogi z czereśniami?
Te domowe pierogi smakują jak u babci z waniliowym serkiem. Nie dość, że jest pysznie kremowy, to jeszcze ma nutkę przyprawy, która świetnie komponuje się z czereśniami. Ale możesz także podawać je z:
- śmietanką i cukrem,
- cukrem pudrem z cynamonem,
- roztopionym masłem,
- płynnym miodem,
- smażoną kwaśną śmietaną (zapomniana okrasa z notatnika babci, śmietana zyskuje lekko karmelowy, lekko orzechowy posmak),
- bułką tartą,
- sosem owocowym lub waniliowym.

















