Każdy fan tradycyjnej polskiej pomidorówki powinien spróbować też włoskiej wersji. Podaje się ją z innym składnikiem niż nasze klasyki w postaci ryżu lub makaronu, ale ten pomysł jest bardzo trafiony. Inna wkładka sprawia, że zupa jest bardziej treściwa i syci na dłużej, bo dostarcza więcej wartościowego białka. 

Jak zrobić zupę pomidorową po włosku?

Polska zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem zwykle jest przygotowywana na bazie rosołu z poprzedniego dnia i koncentratu pomidorowego, ale Włosi wolą ją robić z całych pomidorów. Poza sezonem można jednak wybrać prostszą opcję i zamiast kupować drogie i mało słodkie świeże pomidorki, sięgnąć po wersję z puszki. Dobrej jakości pomidory (krojone lub całe) sprzedawane w puszkach to idealna baza do przygotowania esencjonalnej pomidorówki. Do nich przyda się już tylko cebula, czosnek, seler naciowy i trochę bulionu, a powstanie z tego pyszny obiad. 

Z czym jednak podać taką pomidorówkę, skoro nie z makaronem czy ryżem? Lepiej dorzucić do garnka ciecierzycę, a pomidorowa będzie nie tylko smaczniejsza, ale i bogatsza w cenne białko. Od razu stanie się również gęsta i porządnie sycąca, więc już jedną miseczką takiego dania będzie można się najeść na dobrych kilka godzin. A żeby uzyskać jeszcze bardziej treściwe danie, można dorzucić do zupy pierś z kurczaka i powstanie pierwsze i drugie danie w jednym. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis, który możesz wzbogacić tym i innymi ulubionymi dodatkami. 

Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 marchew,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • po pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii,
  • sól, pieprz i odrobina chili do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, wrzuć do garnka i przesmaż na oliwie.
  2. Następnie pokrój seler naciowy i obraną marchewkę, a potem dodaj je do reszty składników i smaż całość jeszcze przez kilka minut. 
  3. Na koniec dorzuć do garnka pomidory z puszki, chwilkę je podsmaż, a potem zalej wszystko bulionem i gotuj na małej mocy palnika.
  4. Po około 20 minutach dodaj odsączoną ciecierzycę z puszki i dopraw zupę solą, pieprzem, ziołami oraz odrobiną chili. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut. 
  5. Tak przygotowana zupa pomidorowa z ciecierzycą sama w sobie smakuje przepysznie, ale można ją opcjonalnie posypać świeżymi ziołami przed podaniem.