Włoska kuchnia słynie z wyjątkowych dań, które rozprzestrzeniły się na cały świat. Wiele z nich opiera się na prostych składnikach dobrej jakości. Jednym z nich jest deser zabaglione. To nic innego niż puszysty krem, który konsystencją trochę przypomina piankę. Jest bardzo słodki, dlatego często podaje się go z wytrawnymi sucharkami albo z twardymi ciasteczkami cantuccini, które zawierają niewiele cukru. W kawiarniach możesz też spotkać wersję z biszkoptami, typu kocie języczki. 

Zabaglione skrywa ciekawą historię

Sekretem włoskiego deseru zabaglione jest odpowiednie ubijanie, które sprawia, że jest napowietrzony. Szacuje się, że ten słodki krem pochodzi z drugiej połowy XVI wieku. Pierwsza wzmianka na jego temat datowana jest właśnie na ten okres. Została zawarta w zbiorze rękopisów w Bibliotece Morgana Cuoco Napoletano. Mieszkańcy Toskanii twierdzą, że zasłynął na dworze Cateriny de' Medici. Według legendy chłopi, którzy dokarmiali wojsko, byli w stanie zdobyć jedynie jajka, miód, wino i zioła. W ten sposób stworzyli pożywny, energetyzujący deser zabaglione. Znają go także na terenie Argentyny i Urugwaju, ale tam nazywany jest sambayón.

Jak zrobić włoski deser zabaglione?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 45 g cukru
  • 2 łyżki wina marsala (słodkie, wzmocnione wino z zachodniej Sycylii)
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • szczypta soli
  • truskawki, maliny lub borówki
  • do podania: biszkopty, cantuccini lub wytrawne małe sucharki
  • dodatkowo: potrzebne będą też kostki lodu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Jeśli akurat nie masz w domu kostek lodu, to zacznij od ich zrobienia. W razie czego możesz kupić też gotowe. W ostateczności sprawdzi się też lodowata woda.
  2. Naszykuj sporą szklaną miskę. Wbij do niej 2 jajka, wsyp cukier i szczyptę soli, dolej też wino.
  3. Drugą miskę (najlepiej trochę większą od pierwszej) napełnij zimną wodą i dodaj do niej kostki lodu, musi być bardzo zimna.
  4. Do niedużego garnka wlej wodę, zagotuj ją, zmniejsz ogień, ma tylko delikatnie pyrkać. Następnie ustaw na nim miskę ze wcześniej przygotowanymi składnikami. Dno nie może dotykać wody, w razie czego odlej trochę. Zawartość zmiksuj (końcówka z trzepaczką) na gładką i puszystą masę (zwiększy swoją objętość dzięki dodatkowi śmietanki). Poczekaj, aż dość mocno zgęstnieje. 
  5. Miskę z garnka zanurz w tej z lodowatą wodą. Ucieraj, aż krem zabaglione całkowicie wystygnie. Przełóż go do pucharków lub szklaneczek, udekoruj owocami i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Od razu możesz przygotować również krem sułtański z bitej śmietany na rumie.