Włoska kuchnia słynie z wyjątkowych dań, które rozprzestrzeniły się na cały świat. Wiele z nich opiera się na prostych składnikach dobrej jakości. Jednym z nich jest deser zabaglione. To nic innego niż puszysty krem, który konsystencją trochę przypomina piankę. Jest bardzo słodki, dlatego często podaje się go z wytrawnymi sucharkami albo z twardymi ciasteczkami cantuccini, które zawierają niewiele cukru. W kawiarniach możesz też spotkać wersję z biszkoptami, typu kocie języczki.
Zabaglione skrywa ciekawą historię
Sekretem włoskiego deseru zabaglione jest odpowiednie ubijanie, które sprawia, że jest napowietrzony. Szacuje się, że ten słodki krem pochodzi z drugiej połowy XVI wieku. Pierwsza wzmianka na jego temat datowana jest właśnie na ten okres. Została zawarta w zbiorze rękopisów w Bibliotece Morgana Cuoco Napoletano. Mieszkańcy Toskanii twierdzą, że zasłynął na dworze Cateriny de' Medici. Według legendy chłopi, którzy dokarmiali wojsko, byli w stanie zdobyć jedynie jajka, miód, wino i zioła. W ten sposób stworzyli pożywny, energetyzujący deser zabaglione. Znają go także na terenie Argentyny i Urugwaju, ale tam nazywany jest sambayón.
Jak zrobić włoski deser zabaglione?
Składniki:
- 2 jajka
- 45 g cukru
- 2 łyżki wina marsala (słodkie, wzmocnione wino z zachodniej Sycylii)
- 100 ml śmietanki 30-36%
- szczypta soli
- truskawki, maliny lub borówki
- do podania: biszkopty, cantuccini lub wytrawne małe sucharki
- dodatkowo: potrzebne będą też kostki lodu
Przygotowanie krok po kroku:
- Jeśli akurat nie masz w domu kostek lodu, to zacznij od ich zrobienia. W razie czego możesz kupić też gotowe. W ostateczności sprawdzi się też lodowata woda.
- Naszykuj sporą szklaną miskę. Wbij do niej 2 jajka, wsyp cukier i szczyptę soli, dolej też wino.
- Drugą miskę (najlepiej trochę większą od pierwszej) napełnij zimną wodą i dodaj do niej kostki lodu, musi być bardzo zimna.
- Do niedużego garnka wlej wodę, zagotuj ją, zmniejsz ogień, ma tylko delikatnie pyrkać. Następnie ustaw na nim miskę ze wcześniej przygotowanymi składnikami. Dno nie może dotykać wody, w razie czego odlej trochę. Zawartość zmiksuj (końcówka z trzepaczką) na gładką i puszystą masę (zwiększy swoją objętość dzięki dodatkowi śmietanki). Poczekaj, aż dość mocno zgęstnieje.
- Miskę z garnka zanurz w tej z lodowatą wodą. Ucieraj, aż krem zabaglione całkowicie wystygnie. Przełóż go do pucharków lub szklaneczek, udekoruj owocami i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Od razu możesz przygotować również krem sułtański z bitej śmietany na rumie.


















