Jeśli lubisz włoskie smaki, ale nie zawsze masz czas, żeby przygotować coś od podstaw, ten produkt to złoto. Przezroczyste opakowanie kryje w sobie gotową bazę do pasty, sosu, smarowidła do grzanek, a nawet farszu do wytrawnych naleśników. O jaki produkt chodzi? Już mówię. 

„Gorgonzola DOP” and mascarpone with pistachios - co to za produkt?

„Gorgonzola DOP and mascarpone with pistachios” marki Deluxe z Lidla to niewielka paczuszka z dwoma włoskimi skarbami - serem gorgonzola oraz serkiem mascarpone. Dodatkiem ekstra są posiekane pistacje.

Ser gorgonzola (pleśniowy z niebieską pleśnią, wytwarzany z mleka krowiego) ma na opakowaniu oznaczenie DOP. Skrót ten pochodzi od nazwy: Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. To oznaczenie jest gwarancją, że ser faktycznie powstał we Włoszech, a przy jego produkcji wykorzystano warunki klimatyczne i tradycje rolnicze regionu, z którego pochodzi. Gorgonzola ma dwie główne odmiany: łagodną (dolce) i pikantną (piccante). W tym pudełeczku znalazł się ser wyrazistszy w smaku. 

Drugim pysznym serem, który znalazł się w tym pudełku, jest mascarpone. Śmietankowy, jedwabisty i gęsty, o delikatnym, słodkawym smaku. Jest wytwarzany ze śmietanki mleka krowiego, podgrzanej z dodatkiem kwasu cytrynowego. W zestawieniu z pikantną gorgonzolą jest tą słodszą, kremową częścią duetu. Z kolei chrupiące orzeszki pistacjowe wynoszą to trio na wyżyny smaku i niebanalnej konsystencji. 

Fot. Redakcja Mojegotowanie.pl

Dlaczego warto spróbować gorgonzoli oraz mascarpone i pistacjami?

W składzie tego produktu z Lidla nie znajdziesz żadnych zbędnych dodatków – to po prostu gorgonzola (47%), mascarpone (47%) i pistacje (6%). W porównaniu do klasycznych serków topionych czy gotowych sosów, to lepszy wybór.

Koszt jednego opakowania o wadze 170 g to 11,99 zł. Dla porównania: klasyczna gorgonzola kosztuje ok. 6-7 zł za 100 g, a do tego musiałabyś osobno kupić mascarpone (kolejne 4-5 zł) i pistacje (minimum 10 zł za małą paczkę). W tym produkcie masz to wszystko zmieszane idealnie i gotowe do użycia od razu po otwarciu. U mnie wystarcza to na sos do makaronu dla 2 osób lub na 4 sycące kanapki. 

Warto zwrócić uwagę, że jest to produkt, który pojawia się sezonowo. Jeśli go znajdziesz, zrób zapas, bo znika z lodówki bardzo szybko.

Do czego wykorzystać gorgonzolę z mascarpone i pistacjami?

Masz wiele opcji. Wystarczy jedna łyżka, żeby zmienić zwykły posiłek w coś wyjątkowego. Wypróbuj:

Na ciepło jako sos

Podgrzej z odrobiną mleka lub śmietanki i polej ugotowany makaron. Nie musisz nic więcej – ten krem serowo-pistacjowy robi całą robotę.

Na grzance lub chlebie

Posmaruj kromkę podgrzanego na patelni lub zgrillowanego chleba, dodaj rukolę, figi lub szynkę parmeńską. Idealne śniadanie lub szybka kolacja.

Jako dip do warzyw

Wystarczy lekko rozrzedzić go jogurtem naturalnym i masz gotowy sos do pokrojonych marchewek czy selera naciowego.

Do naleśników lub omletów na wytrawnie

Świetnie sprawdza się jako słono-słodki farsz. Dodaj karmelizowaną cebulkę albo gruszkę i masz efekt wow.

Na pizzy

Dodaj kilka łyżeczek na upieczoną pizzę tuż przed podaniem. Ser się lekko roztopi, pistacje zostaną chrupiące.

Jako dodatek do deski serów 

Postaw małą miseczkę z tym serem obok orzechów, winogron i dojrzałych gruszek.