Na widok takiej fasolki szparagowej nawet rodowity Włoch wykrzyknąłby "Mamma mia!". Jest tak pyszna, że właściwie nie trzeba jej nawet traktować tylko jako dodatek do głównego dania. Spokojnie można ją zajadać solo, np. z chrupiącą bagietką. Pierwsze skrzypce gra fasolka, ale smak podbijają suszone pomidory i parmezan. Lepiej być nie może.
Przepis na fasolkę szparagową po włosku
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej
- 40 g masla
- 4 łyżki pomidorów suszonych w oleju
- 20 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soli
- odrobina pieprzu
- 1/4 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową umyj, pozbaw niejadalnych końcówek i ugotuj w osolonym wrzątku. Czas gotowania trudno dokładnie określić - wszystko zależy od tego, czy masz zieloną fasolkę czy żółtą, a także od tego czy jest młoda, czy może strączki są już nieco twardsze. Zazwyczaj zajmuje to 10-20 minut, a miękkość fasolki najłatwiej sprawdzić przy pomocy widelca.
- Masło włóż do małej miseczki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do miseczki z masłem. Dodaj oregano i sól, rozgnieć widelcem na gładką masę.
- Na patelnię wrzuć suszone pomidory razem z olejem. Jeśli są duże, pokrój je wcześniej na małe kawałeczki.
- Smaż chwilę na średnim ogniu, dorzuć podgotowaną i odsączoną fasolkę szparagową.
- Wymieszaj dokładnie. Dopraw solą i pieprzem.
- Orzeszki ziemne drobno posiekaj, wsyp na patelnię.
- Całość wymieszaj, smaż przez kilka minut. W ostatniej chwili przed zaserwowaniem dodaj tarty parmezan - nie rób tego za wcześnie, żeby za bardzo się nie roztopił.
Źródło: pezzoitalia.pl
Co można zmienić w tym przepisie?
Jeśli chcesz, żeby fasolka szparagowa po włosku stała się samodzielnym daniem, a nie tylko dodatkiem do obiadu, możesz wzbogacić ją innymi składnikami. Jakimi? Cóż, pole do popisu jest tutaj niemal nieograniczone. Dorzuć sporo szpinaku, szynki parmeńskiej albo boczku - to sprawi, że danie będzie bardziej sycące. W lipcu możesz pokombinować z innymi warzywami sezonowymi - połączenie bobu i fasolki jest może niezbyt oczywiste, ale za to jakie pyszne. Sprawdzą się też kurki, ale pamiętaj że trzeba dokładnie je oczyścić i znacznie dłużej podsmażać. Orzeszki ziemne możesz zastąpić pistacjami, co zmieni wymiar smakowy całości.
Jak serwować fasolkę po włosku?
Fasolka po włosku, szczególnie podkręcona kolejnymi dodatkami, może stać się samodzielnym daniem. Wystarczy chrupiąca bagietka, którą możesz też podpiec w piekarniku. Kiedyś, może dość awangardowo, podałam fasolkę z ugotowanym al dente makaronem. Całość nabrała jeszcze bardziej włoskiego klimatu. Fasolka z powodzeniem może zastąpić surówkę do obiadu - podaj ją z kotletem albo rybą, aby nie szykować setny raz nudnej mizerii.
















