Irlandzkie placki ziemniaczane są słynne na całym świecie, ale u nas mało znane. A szkoda, bo są wyjątkowe w swojej kategorii i swobodnie mogą konkurować z polskim daniem. Nie są co prawda tak chrupkie, przypominają raczej amerykańskie pancakes, ale za to rozpływają się w ustach i oddają hołd królowi ziemniakowi jak żadne inne. Powstają z surowych i gotowanych kartofli w proporcji pół na pół, co od razu skojarzyło mi się z kartaczami. W fazie mieszania masy będą wyglądać bardzo podobnie, ale irlandzkie danie trafi oczywiście na patelnię, a nie na wrzątek.
Boxty – placki o długiej tradycji
Powstanie przepisu na irlandzkie placki ziemniaczane datuje się na XVIII wiek. A ich nazwa ma oznaczać mniej więcej „chleb domu ubogich". Jak nietrudno się domyślić, to ze względu na proste, tanie i łatwo dostępne składniki, z których się je przygotowuje. Dowodem na to, jak integralną częścią kultury niegdyś były, jest wierszyk: „Boxty on the griddle, boxty on the pan. If you can’t make boxty, you’ll never get a man!”. To rymowane ostrzeżenie dla pań – jeśli nie będą umiały zrobić placków ziemniaczanych, nigdy nie znajdą męża.
Boxty powstają z mieszanki surowych i gotowanych, rozgniecionych na purée ziemniaków. Ale to nie koniec różnic między irlandzkimi a polskimi plackami ziemniaczanymi. Do masy dodaje się także maślankę jak do racuchów i proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną jak do wypieków. Najczęściej smaży się ją na patelni, ale można też przyrządzić ją w piekarniku – wychodzi wtedy coś na kształt chlebka.
Co ciekawe, istnieje też wersja tego irlandzkiego dania, w której z masy ziemniaczanej lepi się kule, wrzuca się je na gotującą wodę i serwuje jak kluski. Więc przy bliższym zapoznaniu z tradycją boxtów porównanie do kartaczy wydaje się jeszcze bardziej trafione.
Irlandzkie placki ziemniaczane – przepis
Składniki:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g surowych ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki
- masło klarowane lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj surowe ziemniaki na dużych oczkach tarki, odstaw je, żeby puściły wodę, a potem dokładnie odciśnij.
- Przepuść ugotowane ziemniaki przez praskę.
- Połącz w misce surowe kartofle i purée. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- Stopniowo wlewaj maślankę i mieszaj wszystko, aż powstanie gęsta masa jak na racuchy.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj masę łyżką, tworząc okrągłe placuszki. Smaż je na złoty kolor, przez około 5 minut na każdą stronę.
Z czym podawać placki ziemniaczane po irlandzku?
Na wakacjach w Irlandii najprawdopodobniej zobaczysz boxty w towarzystwie kwaśnej śmietany i posiekanego grubego szczypiorku. Często są też dodatkiem do śniadania – świetnie łączą się z jajkiem sadzonym lub w koszulce i chrupiącym boczkiem albo wędzonym łososiem. Dobrym pomysłem jest postawienie obok nich miseczki z sosem musztardowym, słodko-kwaśnym dipem typu chutney lub karmelizowaną cebulą.
Irlandzkie placki ziemniaczane możesz potraktować jak skrobiowy dodatek do głównego dania, a więc podawać je do kotletów jagnięcych, schabu z kością lub gulaszu wołowego.

















