Latem najczęściej sięgasz po wodę z cytryną, lemoniadę albo schłodzony kompot z rabarbaru? Wszystkie te napoje świetnie działają, ale jeśli chcesz spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, sięgnij po orzeźwiający przysmak z Podlasia. Robi się go z czegoś, co wszyscy dobrze znają, ale zwykle jako dodatek do obiadu, a nie materiał na coś do picia. Brzmi ciekawie? Gwarantujemy, że smakuje jeszcze bardziej intrygująco.
Mało znany napój z Podlasia idealny na upały
Przysmak ze zdjęcia to nic innego jak buza, czyli lekko gazowany napój na bazie kaszy jaglanej i wody. Kojarzy się głównie z Bałkanami, gdzie oryginalnie przygotowuje się ją z kukurydzy, prosa czy pszenicy. Po II wojnie światowej przywędrowała ona jednak na Podlasie za sprawą Macedończyków. Do dziś występuje tam w menu niektórych restauracji, gdzie najczęściej podawana jest z kawałkiem chałwy.
Jak smakuje buza?
Swoją lekko kwaśną nutę zawdzięcza krótkiej fermentacji i przypomina nieco zakwas chlebowy albo bardzo delikatny kefir, tylko bez grama mleka. Posmakuje więc zarówno fanom klasycznych orzeźwiających lemoniad cytrynowych, jak i tym, którzy wolą chłodzić się nabiałem i różnego rodzaju mlecznymi koktajlami.
A dlaczego warto po nią sięgnąć? Po pierwsze buza genialnie orzeźwia, a jej lekko kwaśny smak doskonale gasi pragnienie. Poza tym jest banalnie prosta w przygotowaniu, bo nie potrzebujesz żadnych specjalnych naczyń, ani nie musisz kupować drożdży czy specjalnych starterów. Zobacz poniżej dokładny przepis i koniecznie przetestuj go tego lata.
Buza - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2,5 l wody
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 150 g cukru
- 1 g świeżych drożdży
- 1 cytryna
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dobrze wypłucz na sicie. Następnie przerzuć ją do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut.
- W tym czasie przygotuj syrop z cukru i 0,5 l wody. Przestudź go i wymieszaj z drożdżami.
- Ugotowaną kaszę przetrzyj przez sito i dodaj syrop cukrowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz 2 l wody.
- Tak przygotowany napój przelej do szklanej butelki lub dużego słoja, dodaj garść rodzynek i odstaw na całą dobę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wstaw buzę do lodówki, aby porządnie się schłodziła i wypij ją w ciągu 3 dni.


















